HomeMedi AmbientEl Delta resistix l’embat continuat del temporal Celia que provoca inundacions al...

El Delta resistix l’embat continuat del temporal Celia que provoca inundacions al Trabucador

Quatre dies després de l’arribada del temporal Celia, este dijous 17 de març (en el moment del tancament d’esta edició) no s’havien registrat incidències importants a la costa de delta de l’Ebre, malgrat haver patit l’embat persistent i continuat de vents de llevant durant quatre dies consecutius. Han estat més de 80 hores de vents sostinguts de fins a 50 km/h –amb cops puntuals fins i tot superiors- que han anat colpejant la costa de manera constant i han provocat inundacions als punts més dèbils del Delta i a la barra del Trabucador, sense que s’haja registrat cap trencament, almenys fins dijous.

El més preocupant és que esta situació de vents de llevant podria allargar-se encara uns dies més i, malgrat el Celia no ha estat un temporal de gran intensitat, sí que ha suposat “un efecte de martelleig constant” que podria acabar tenint afectacions greus, per exemple, a la barra de Trabucador. “De fet, la previsió ens diu que pot haver-hi vents de llevant fins al dilluns. La preocupació és creixent a mesura que passen les hores, ja que ens trobem en una situació de martelleig constant. Este temporal no ha suposat un cop dur com ho han estat altres, però sí que és un martelleig constant durant molt de temps”, ha explicat Cristian Jenssen, assessor mediambiental de l’empresa salinera Infosa, que ha hagut d’aturar l’activitat durant tota la setmana, ja que la inundació de la barra del Trabucador impedix als treballadors accedir a la planta per carretera.

En espera que la llevantada remeta per complet, el cap del Servei Provincial de Costes, Antoni Espanya, ha explicat que durant els dies més intensos del temporal, el litoral del Delta “ha resistit bé” esta situació de vents de llevant persistents i continuats. “Malgrat la debilitat de la costa, les defenses dunars que vam fer després del Gloria encara estan servint per a frenar una mica estos temporals importants”, ha explicat Espanya, que ha reconegut que el punt més afectat serà la barra del Trabucador: “El punt més fràgil és el Trabucador, hi ha hagut inundacions, però no ens consten trencaments a la barra”.

L’únic factor que hauria jugat a favor en este escenari de llevantada ha estat la pressió atmosfèrica alta, fet que ha mantingut el nivell del mar força baix i ha evitat que les onades de dos i tres metres d’alçada hagen provocat danys més importants. Malgrat les imatges de platges pràcticament esborrades, caldrà analitzar els danys reals un cop es retire el temporal per complet, ha reconegut Antoni Espanya.

Crítiques pel retard en l’aportació de sorres

Tot i esperar una avaluació més exhaustiva dels danys del temporal Celia, els alcaldes del Delta han expressat esta setmana la preocupació davant els efectes que la llevantada puga tenir sobre la “debilitada” costa deltaica i han lamentat que no s’hi haja arribat a temps amb les obres de moviment de sorres previstes per Costes de l’Estat, que havien de reforçar el litoral del Delta, uns treballs que s’han acabat posposant fins a la tardor. “No s’ha arribat a temps a fer-hi les actuacions preventives. Esperem que se’n prenga nota”, ha dit l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell.

També l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha lamentat a través de les xarxes socials que la manca d’actuacions de les administracions competents torne a posar en perill l’actual morfologia del Delta i ha lamentat el retard en el moviment de sorres i de les mesures estructurals per a aturar la regressió. “Un cop més, un nou temporal ens ensenya que la manca d’acció coordinada i efectiva entre Estat i Generalitat posa novament en perill la morfologia actual de la línia de costa del Delta. Després de dos anys i malgrat ser una actuació temporal i de mínims, la mobilització de sorres es posposa fins la tardor, i no parlem ja de mesures estructurals que estan per consensuar tot i la urgència. Fins quan acceptarem tants despropòsits?”, ha apuntat Soler.

Infosa atura l’activitat

L’empresa Infosa, que gestiona les salines de la Trinitat, ha aturat l’activitat almenys durant esta setmana, ja que la inundació de la barra del Trabucador ha impedit l’accés per carretera a la Punta de la Banya. Des d’Infosa lamenten que la situació podria ser una altra si no s’hagués posposat l’aportació de sorres a l’istme que preveia fer l’Estat la passada tardor. “Era un hivern benèvol que permetia reforçar la barra de manera potent i si ara s’acaba trencant, farem un pas enrere i començarem de zero”, ha apuntat Manel Salvadó, director industrial d’Infosa. El Moviment de Lluita pel Delta, el MOLDE, també ha lamentat la situació i manté l’acció del 27 de març al Trabucador i en la qual, precisament, es reivindicarà el reforç amb sorres que no s’ha fet.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies