HomeSocietatEl Departament de Territori desplega el programa d'Arrelament als dotze municipis de...

El Departament de Territori desplega el programa d’Arrelament als dotze municipis de la Terra Alta

El Departament de Territori estén el programa Arrelament als dotze municipis de la Terra Alta. La iniciativa, que persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats, posa el focus en els setze sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. Després de la prova pilot feta a les Garrigues Altes, el sistema urbà de Gandesa esdevé el segon indret on s’implementa el projecte.

Este sistema suma 74.304 hectàrees de superfície i uns 11.400 residents repartits entre Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, el Pinell de Brai, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs i la capital comarcal, Gandesa.

Des de l’any 2010, la tendència del sistema urbà de Gandesa ha estat la reducció esglaonada de la seva població. Per intentar revertir aquesta dinàmica, el programa Arrelament preveu una despesa aproximada de 245.000 euros enguany per a les dues fases de desplegament. La primera abasta els estudis de diagnòstic en les diverses matèries que són els pilars per a la fixació de població. En concret, l’accés a l’habitatge, activitat econòmica, paisatge urbà, ordenació dels espais oberts, revisió del planejament urbanístic o mobilitat i accessibilitat.

Un cop recollides les conclusions, s’executaran les actuacions que se’n deriven, les quals poden ser des de la rehabilitació d’edificis per destinar-los a habitatge públic a la millora de la trama urbana i de places i carrers per revitalitzar els nuclis antics, o millores de la connectivitat amb la capital de comarca.

Programa d’Arrelament

La iniciativa se centra en setze sistemes urbans catalans, que agrupen 121 municipis i, actualment, sumen 83.636 habitants. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país. El 2021, el Departament va engegar una prova pilot en el sistema urbà de les Garrigues Altes per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i impulsar accions concretes, a petita escala, per donar-hi resposta.

Aquesta prova pilot ha esdevingut el programa Arrelament, que ara s’estén al sistema urbà de Gandesa, a la Terra Alta i, abans de finals d’any, també arribarà al sistema d’Organyà. En tots els casos, el programa té una durada de tres anys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

79 + = 81

Últimes notícies