El Departament d’Ensenyament de les Terres de l’Ebre aposta, un any més, per incrementar l’oferta d’estudis de formació professional, per retenir, així, al territori, tots aquells jóvens que volen continuar estudiant i que, fins ara, havien de desplaçar-se a altres ciutats per a fer-ho si volien cursar estudis de grau superior. “Hi havia una part de l’alumnat que havia de marxar sí o sí si volia continuar estudiant cicles de formació professional superior”, detalla Montserrat Perelló, directora de Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre. Així doncs, el Departament d’Ensenyament ha implementat cinc cicles formatius de grau superior i un de grau mitjà arreu del territori ebrenc, i a l’espera de les dades definitives, un cop es tanquen les matriculacions a finals d’este setembre, de moment, hi ha 3.382 estudiants apuntats, més d’una cinquantena més que el curs acadèmic passat.
L’aposta, que la directora de Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, titlla d’“important”, és la posada en marxa d’un cicle nou que no existia fins al moment al territori ebrenc i que ja es pot estudiar a l’IES Montsià (Amposta): el grau superior de processos i qualitat en indústries alimentàries. “Este cicle formatiu de grau superior és important perquè ha sigut la mateixa empresa agroalimentària de les Terres de l’Ebre -la indústria més potent del nostre territori- la que demana tècnics qualificats, i no teníem ni el cicle instaurat al territori”, explica Perelló. Fins ara, els cicles referents a la indústria alimentària només s’impartien a les escoles agràries, la d’Amposta i la de Gandesa, que depenen d’Agricultura i no directament d’Ensenyament, narra Perelló. A l’Institut Julio Antonio de Móra
d’Ebre s’ha implementat el superior d’animació d’activitats socioculturals i turístiques davant la demanda del mateix territori, ja que, segons indica Perelló “moltes vegades tenim un col·lectiu de joves que treballa als estius als casals”. Perelló afegix que este cicle, juntament amb una certificació especial, seria similar a la titulació de director de lleure i que, més enllà de permetre’ls treballar d’això, “en ser un superior també poden muntar-se la seua empresa o negoci”.
L’oferta formativa de grau superior continua, ja que fins ara, a les Terres de l’Ebre, podies cursar els cicles formatius de grau mitjà de restauració i hostaleria o el de perruqueria, però per a fer el grau superior havies de sortir del territori. Ara, ja no cal. Des d’este curs, s’ha implementat a l’IES Roquetes el cicle superior d’estilisme i direcció de perruqueria i a l’Institut Dertosa de Tortosa, el de direcció de serveis en restauració. L’Institut de l’Ebre i l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona (Tortosa) són els protagonistes del cicle formatiu de titularitat superior més especialitzat que s’implementa enguany: el d’arts plàstiques i disseny en modelisme i matriceria ceràmica.
L’únic cicle mitjà que s’implanta enguany és el de manteniment d’embarcacions d’esbarjo, que es farà a l’Institut Alfacs de la Ràpita. Este cicle, que permet treballar en el manteniment d’embarcacions petites, fins al moment, no existia de Vilanova cap al sud. Este curs, però, podrà estudiar-se tant a la Ràpita com a Cambrils.
Les matrícules per als cicles formatius es tancaran a finals d’este mes de setembre. De moment, i a l’espera de les dades definitives, el Departament compta amb un total de 3.382 estudiants, 57 més que l’any passat, que cursaran algun dels cicles mitjans o superiors implementats al territori. Esta xifra suposa només el 12,7% dels 27.062 alumnes que han començat el nou curs escolar 2019-2020.