HomeSense categoriaEl Departament d’Infermeria i Enginyeria i Informàtica de la URV crea una...

El Departament d’Infermeria i Enginyeria i Informàtica de la URV crea una eina complementària per a fomentar la salut mental positiva de les cuidadores

TERRES DE L’EBRE // Acompanyar les cuidadores de malalts crònics per tal d’ajudar-les a millorar el seu benestar general, fomentant una salut mental positiva. Este és l’objectiu de l’aplicació mòbil Cuidadoras Crónicos que ha dissenyat el Departament d’Infermeria i el d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV). 

“L’app és una eina de suport complementària per a la cuidadora, ja que, normalment, és qui passa moltes hores al costat d’una persona malalta, i també tenen una sèrie de necessitats psicosocials”, detalla Núria Albacar, professora d’Infermeria del Campus Terres de l’Ebre de la URV i una de les coordinadores del projecte. Tenir cura d’un malalt crònic pot provocar un alt nivell d’estrès per al cuidador, així com problemes de salut, siguen físics o psicològics. És per això que els investigadors i creadors d’este projecte han dissenyat el contingut de l’aplicació a partir del decàleg de la Salut Mental Positiva de la catedràtica d’Infermeria Psicosocial i Salut Mental de la Universitat de Barcelona, Maria Teresa Lluch. 

El programa té una durada de quatre setmanes i “cada dia l’aplicació es posa en contacte amb la usuària alhora que l’han programada amb una frase motivadora, dona el bon dia, li pregunta com està i li proposa una activitat”, explica Albacar. Les activitats són ben diverses: des de temàtiques relacionades amb l’autoconeixement, l’autoestima, l’autocura, la relaxació, les relacions socials fins a algunes que has de compartir amb la persona malalta. 

Tota aplicació mòbil ha de contenir una part de ludificació i per això van crear el personatge de la TIVA -un nom que prové del concepte Salut Mental Positiva-, una ceba que va evolucionant i transformant-se a mesura que les cuidadores guanyen punts participant en les activitats proposades. 

Albacar, però, apunta que “fa temps que treballem amb cuidadores donant-los suport perquè no dixen de ser persones que tenen les seues necessitats i, normalment, pel fet que estan pendents de la persona malalta, no reben el suport que necessiten”. La professora d’Infermeria de la URV assenyala que hi ha diversos programes presencials adreçats a les cuidadores i posa l’incís en el fet que esta seria una eina d’atenció complementària que no té limitació -es pot fer servir a qualsevol moment del dia- i que només intenta ajudar les cuidadores a cuidar-se per a poder tenir cura després dels malalts. “És un suport que treballa el benestar psicològic de les persones des d’un vessant sa. Sabem que potenciant totes aquelles capacitats que té una persona, ajudem a millorar les mancances que puga tenir”, afirma.  

Tot i que encara no hi ha una data per al seu llançament, una de les coordinadores del projecte indica que la prova pilot i l’assaig clínic, en què van participar diverses cuidadores i infermeres de les Terres de l’Ebre, van demostrar l’efectivitat d’esta eina a l’hora de millorar l’estat d’ànim de les cuidadores. Ara, Cuidadoras Crónicos es troba en un estat en què s’ha de registrar la seua patent, així com esperar que alguna administració o empresa vulga comercialitzar-la, per a acabar de posar-la a punt.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies