HomeSocietatEl Deprona, una unitat pionera de la Guàrdia Civil al Parc Natural...

El Deprona, una unitat pionera de la Guàrdia Civil al Parc Natural del Delta

 

Un 21 de juny de fa 30 anys va néixer el Seprona, el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil. Des de llavors treballa en la protecció del medi ambient. Però des de fa 15 mesos, el destacament del cos armat al Parc Natural del delta de l’Ebre, el Deprona, s’ha revelat com una unitat pionera a Catalunya.

Per exemple, els agents comproven que un mariscador dispose del carnet professional, que estiga al corrent del pagament de la Seguretat Social i, sobretot, que respecte els horaris autoritzats per a la pesca i les mides del marisc. L’extracció de la tallarina és una de les activitats més comunes en esta època en indrets del Parc Natural del Delta com el Trabucador, i vetllar per la protecció del medi ambient i un aprofitament sostenible dels recursos és una de les tasques del Deprona, el Destacament de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta. “És important que el mariscador que fa servir el rastell a mà, que només s’utilitza aquí al Delta, respecte les mides i retorne al medi la tallarina de mida antireglamentària. Normalment s’acostuma a respectar, perquè viuen d’això”, explica Diego Gómez, cap del Deprona. Les mides mínimes dels peixos i mariscs capturats per la flota catalana estan recollides en normatives publicades per la Unió Europea, el Govern Central i la Generalitat de Catalunya.

El Deprona és una unitat dins del Seprona. Des que es va estrenar el març del 2017, acumula 400 actuacions i més de 200 infraccions detectades. Algunes de les més destacades, més enllà de les relacionades amb la pesca, han estat la investigació de tres persones per vendre productes fitosanitaris falsificats per a fumigar arrossars o la paralització de dos construccions il·legals en espais protegits.

“El nostre dia a dia és la protecció del medi del Parc Natural, perquè hi haja un equilibri entre el turisme, les tasques professionals i tradicionals i tot plegat, perquè tots hem de conviure en el mateix espai”, valora Gómez. Precisament amb l’arribada de l’estiu i l’augment dels turistes, també es recorda la regulació a l’hora d’aparcar en espais com el Trabucador. No es pot aparcar a menys de 100 metres de la línia de costa, i el Deprona es dedica sobretot a informar-ne i, si hi ha reincidència, a sancionar o a alertar l’autoritat competent.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 6 =

Últimes notícies