La memòria de l’escriptor Sebastià Juan Arbó (La Ràpita, 1902 – Barcelona, 1984) és al centre de la instal·lació artística A R B Ó: Permanència, Canvi, Oblit i Regressió de l’artista Guillem Gasparin Calvet, guardonada amb un dels premis Art Jove Creació 2024 que convoca la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya. Des d’aquesta setmana, l’obra es pot veure al mirador de la bassa de l’Encanyissada ubicat al davant de la Casa de Fusta, en ple Parc Natural del Delta. La instal·lació té com a base tècnica un treball de maquetació editorial i disseny gràfic, materialitzat en díptics seriats i numerats que, col·lectivament, formen un trencaclosques gràfic i tipogràfic que compon la paraula ARBÓ.
Es tracta d’una proposta efímera, formada per un conjunt de díptics que, col·lectivament, formen i visualitzen la paraula ARBÓ dins d’un marc de fusta. La instal·lació facilita una lectura clara i impactant en una primera impressió, però, a mesura que els díptics es desplacen i es modifiquen gràcies al treball de seriat i numeració, la paraula ARBÓ experimentarà canvis que afectaran tant a nivell visual com de llegibilitat. Això reforça la idea d’una representació gràfica grupal, on el conjunt té més pes que cada element individual.
Així, aquesta instal·lació busca no només rescatar l’obra literària de Sebastià Juan Arbó sinó també posar en relleu la importància del territori i la seva connectivitat amb la producció artística. Els díptics seriats representen les fases de regressió (tant física com de la memòria) i les fases de la situació paral·lela tant del Delta de l’Ebre com del llegat del seu autor de capçalera: permanència, oblit, canvi i regressió. Aquestes lletres, que trobem a l’interior de l’obra, estan exposades tant a les inclemències meteorològiques com a l’acció humana. Serà, precisament, l’ésser humà el responsable de degradar l’obra, ja que cada espectador tindrà l’oportunitat de consultar i endur-se un dels tríptics. Així, es crea una relació directa entre el deteriorament progressiu de la peça i la intervenció humana, simbolitzant la manera com l’acció de les persones impacta sobre el territori i la memòria del Delta de l’Ebre.
“A més de tenir un valor documental i infogràfic, s’integren en l’obra com a part activa del seu significat. La instal·lació juga amb la profunditat visual, ja que el nombre de còpies i la seva disposició creen una sensació de transformació efímera, i reflecteix així la dinàmica de canvi i degradació que caracteritza tant l’obra de Sebastià Juan Arbó com el territori”, explica Guillem Gasparin Calvet. La proposta que es presenta a concurs parteix de la recerca arxivística dels materials de creació literària d’un projecte frustrat d’aquest escriptor ebrenc, les Noves Narracions del Delta. A partir d’aquests documents de treball recentment descoberts es vincula un discurs crític sobre la situació actual del territori, connectant paraula i geografies en regressió.
“Hi ha dues realitats del sud de Catalunya que voregen l’oblit: el Delta de l’Ebre, amenaçat per la regressió física de les seves costes, menystingut a tots els nivells durant dècades, i el llegat cultural d’aquesta zona, representat per l’obra literària de Sebastià Juan Arbó, un escriptor marginat en el marc de la literatura catalana, i part de l’obra del qual es troba inèdita en esborranys, manuscrits i mecanoscrits a l’Arxiu Comarcal del Montsià”, afegeix l’autor.
Una col·laboració entre Lo Pati. Centre d’Art Terres de l’Ebre i la Sala d’Art Jove
La Convocatòria Art Jove Creació és una iniciativa de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya destinada a joves d’entre 18 i 30 anys per facilitar i acompanyar el desenvolupament de projectes de creació en arts visuals d’artistes. Poden estar vinculats a la creació, a la producció, la investigació, l’edició, l’educació o la intervenció en el territori; sempre des d’una perspectiva crítica i contemporània. La Sala d’Art Jove té una xarxa de col·laboracions en el context català que permet vehicular projectes que són afins a aquests processos: l’ACVic, Centre d’Arts Contemporànies, pel que fa al suport en l’educació en art i Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, quant a la intervenció en el territori. A més, la Sala d’Art Jove rep la col·laboració d’Hangar i de La Escocesa en el suport a la producció artística i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en la recerca en art. L’acompanyament es fa de manera continuada al llarg de l’any per desenvolupar els projectes seleccionats. Cada premi té una dotació econòmica de 1.500 euros, destinada a la recerca o a la producció dels projectes, així com a la presentació pública que se’n faci.