Santa Bàrbara acollirà del 18 al 20 d’octubre la quarta edició del festival Rihihiu – Arts vives a les masades, un esdeveniment que té la voluntat de reflexionar sobre el patrimoni local, social, cultural i paisatgístic des d’una perspectiva de gènere.
El festival s’iniciarà divendres 18 d’octubre amb una peça de dansa d’Alberto Velasco (20.00 h al Molí de Vallés). En acabar, la cantant Nakany Kanté, nascuda a Guinea Conakry, oferirà un concert acompanyada d’una coral de rihihius (21 hores). Kanté, tocada per la cultura musical mandinga de la fronterera Mali, invocarà el poder de la feminitat.
Dissabte, la jornada començarà amb la presentació de cartells i una mostra col·lectiva de rihihius (11 h, Finca de l’Advocat) i el diàleg “El botó de fantasia, dones i treball”. Isabel Segura, Nati Giné, Inma Arasa i Glòria Cid participaran en la taula redona i reflexionaran sobre les experiències viscudes com a treballadores de l’empresa de botons Toar, tota una institució a Santa Bàrbara.
Després de l’èxit assolit l’any passat per la creació escènica de memòria viva protagonitzada per veïns i veïnes no professionals de Santa Bàrbara, enguany el Rihihiu proposa una acció sobre la relació plaent i sensual amb el cos, titulada Al risc, al risc! (19.30 h, al camp de garrofers del costat de la plaça de Bous).
Just després, la pubilla Jèssica Pulla conduirà una “deriva drag” pels carrers del poble fins a l’antiga estació de tren on s’embarcarà en un ferrocarril metafòric cap a una altra dimensió. Este personatge que ve del segle XXII i que s’ha perdut, no sap què és el Rihihiu, però voldrà parlar sobre l’ascens i el declivi de la pubilla catalana. En acabar, les poetes Mireia Ibáñez i Míriam Cano presentaran Poesia, tren i mala herba (21.30 h, Antiga Estació de Tren).
La nit acabarà amb el concert Contes de Maär de Cinta (22.30 h, Antiga Estació de Tren), una artista inclassificable de la Garrotxa que sorprendrà amb les seues cançons de bressol a les criatures marines i elegies a un món que s’esvaïx.
Cloenda
Diumenge a les 11.30 h, la plaça Cid i Cid acollirà la performance Les dones i els sacs, dirigida i creada per Arantza Labuena. El programa del Rihihu 2024 acabarà a les 13.00 h amb un vermut i un concert d’Arnau Obiols a Escola de Música Germans Arasa ‘els Flarets’. Arnau Obiols ha tocat en projectes de diferents àmbits musicals, sobretot dins del jazz contemporani i la improvisació, i des de fa uns anys s’ha especialitzat en la revisió des d’un punt de vista contemporani de la tradició musical del territori catalanoparlant i, sobretot, pirinenc. Dos mons, el de la música d’arrel i el de l’experimentació musical, que s’unixen en una mateixa música. Enguany presenta el seu nou treball discogràfic, Montcau, un pas més en una obra en constant recerca i evolució.
Rihihiu aporta una revisió de la cultura popular des d’una perspectiva feminista i queer que promoga el pensament des de l’actitud festiva i carnavalesca.