El fons nuclear incorporarà una secretaria tècnica per valorar, acompanyar i també decidir quins projectes econòmics rebran finançament. Serà a partir del proper any, quan es preveu que el fons destine 60 milions d’euros a projectes de creixement econòmic i generació d’ocupació a les dos àrees nuclears catalanes. Així s’ha decidit en la primera assemblea general del fons nuclear, que ha tingut lloc aquest dijous -dia 14- i on han participat els Ajuntaments dels 96 municipis que comprèn el fons nuclear, la Generalitat, i també els Consells Comarcals i altres institucions del món empresarial i sindical.
Està previst que la nova figura de la secretaria tècnica s’aprove en la propera reunió de l’organisme de governança del fons, que tindrà lloc el proper 31 d’octubre. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha assegurat en declaracions a Canal TE que “es tracta d’una figura imprescindible i que era molt reivindicada pels ajuntaments, ja que s’encarregarà d’identificar quins projectes poden ser elegibles per rebre finançament, farà l’acompanyament i que l’enfocament siga el correcte perquè ser beneficiaris del fons”.
Els fons nuclears destinaran un muntant de 60 milions d’euros a finançar projectes de creació de llocs de faena al voltant d’Ascó i Vandellòs, amb l’objectiu de generar un teixit econòmic alternatiu a les dos plantes nuclears, que ocupen prop de 2000 persones.
Enguany, de forma excepcional, aquests diners es repartiran de forma equitativa entre els ajuntaments de la zona I i II, que també els hauran de destinar a polítiques de destinació econòmica promogudes entre l’1 de gener d’enguany i el 31 de desembre de l’any vinent.
Els ajuntaments dels 96 municipis que seran beneficiaris enguany del fons nuclear han participat en la primera assemblea general juntament amb els Consells Comarcals i algunes institucions sindicals i empresarials del territori. Durant la trobada s’ha recordat que la Generalitat té previst fer efectiu el primer pagament del fons durant el proper mes, serà en una bestreta d’uns 174.000 euros, i ja a final d’any es farà un segon pagament amb la resta de l’import, que podria situar-se al voltant dels 350.000 euros per Ajuntament.
Tot i això, el delegat del govern, Albert Salvadó, ha destacat que “de facto, el 2024 serà l’any en què es farà efectiu el fons”, ja que este 2023 “ha quedat condicionat perquè el fons es destina a ajuntamnents i este no és l’objectiu”. De cara l’any vinent, empreses i institucions privades podran presentar projectes de creixement econòmic davant de la secretaria tècnica dels fons i podran optar a rebre el finançament del fons. “Hi podran optar tant empreses i activitats econòmiques que ja estiguen al territori com també altres que estiguen fora i es vulguen instal·lar. Per això, el fons pot ser una mesura de creixement i internacionalització per a activitats ja instal·lades a les comarques ebrenques, o també una línia de treball per a fer més atractives les Terres de l’Ebre per a rebre noves implantacions”, ha destacat Salvadó.