HomeMedi AmbientEl Gepec compra una finca abandonada d'Ulldecona per protegir les seves oliveres...

El Gepec compra una finca abandonada d’Ulldecona per protegir les seves oliveres monumentals

El grup ecologista Gepec ha formalitzat la compra d’una finca a la partida de l’Arion, al terme municipal d’Ulldecona, amb l’objectiu de protegir de “l’espoli” les oliveres monumentals existents.

La finca, de dos hectàrees i situada en esta zona del nord de la serra de Godall, es trobava abandonada: a banda de les oliveres, s’hi podia trobar també màquia i garriga. Després de fer efectiva la compra, de la qual no n’ha transcendit l’import pagat, els ecologistes l’han recuperat i aspiren a posar-la en producció en el futur per obtenir oli ecològic.

L’objectiu final, però, és que la finca esdevinga el primer pas per crear una reserva o xarxa de custòdia a la zona a partir d’acords amb els propietaris de finques properes.

Segons ha detallat en un comunicat, el Gepec efectuarà en la finca accions de preservació i construcció de marges i barraques de pedra seca, així com per a afavorir la diversitat i evitar l’espoli dels arbres monumentals que pateix la zona. En l’àmbit del projecte de la reserva, propugnen un projecte de reconversió agrària vinculat a aquest patrimoni natural i agrícola, que es també l’hàbitat d’espècie de conservació prioritària com l’esparver cendrós o l’àliga cuabarrada.

La producció d’oli ecològic, asseguren, permetrà donar-li un valor afegit, protegint la biodiversitat, els valors culturals associats i ajudant al desenvolupament del món rural. També fomentar un model de turisme sostenible que faça les explotacions rendibles econòmicament i sostenibles ecològicament. Activitats compatibles amb la preservació d’aquests arbres que, malgrat la legislació aprovada recentment, asseguren, “no gaudeixen d’una protecció legal efectiva”.

L’entitat ecologista han recordat que el mes d’agost passat van ser signar el primer acord de custòdia amb una finca d’oliveres monumentals adjacents a la recentment adquirida. La idea és ampliar esta reserva a finques properes amb acords de custòdia amb els seus propietaris, pactant accions per protegir la natura, el paisatge i el patrimoni cultural d’estes terres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 81 = 86

Últimes notícies