HomeMedi AmbientEl Gepec inicia una campanya per a frenar les morts d’aus per...

El Gepec inicia una campanya per a frenar les morts d’aus per la xarxa elèctrica al delta de l’Ebre

El delta de l’Ebre amaga una de les màximes concentracions d’ocells de la Mediterrània i és internacionalment conegut per les seues aus aquàtiques. Al mateix temps, però, és un espai molt urbanitzat amb una àmplia presència de torres i cablejat elèctric. Això fa que la mort d’ocells siga “reiterativa i constant”.

Esta és la denúncia del Gepec-EdC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya), que ha constatat que moltes aus moren al Delta a causa de la xarxa elèctrica, siga perquè s’estampen o perquè s’electrocuten amb el cablejat. El grup ecologista recorda que el Delta és un espai protegit de gran importància ecològica que l’Administració té l’obligació de protegir, no només l’espai, sinó també la fauna que acull.

“Dins les llacunes veiem molts animals mutilats, sense ales, que els falta una de les potes…, ocells que malviuen als espais naturals. Són un reflex dels impactes de la infraestructura elèctrica, i tan sols són una petita part de la totalitat d’afectats”, declara Xavi Jiménez, president del Gepec-EdC. Recentment, un membre de l’entitat va trobar un flamenc greument ferit just a sota d’un cable elèctric que va poder rescatar. Este testimoni s’ha convertit en el punt d’inici d’una nova campanya per a revertir esta situació.

Solucions locals

La campanya del Gepec-EdC comprèn diverses fases i s’espera que dure fins a final d’any. En primer lloc, durant els mesos d’estiu, es realitzarà un estudi inicial de la situació, que pretén recopilar dades i quantificar el nombre d’ocells que moren electrocutats o impactats, quines són les espècies més afectades, i els punts del Delta on es produïxen més accidents d’este tipus, entre altres incògnites. L’objectiu, doncs, és constatar el problema, ja que des de l’entitat expliquen que no existix cap estudi de la quantitat d’ocells que resulten ferits o morts a causa d’estos accidents al Delta.

Una segona fase consistix en el plantejament d’alternatives per a compatibilitzar l’activitat humana i la provisió d’electricitat amb la protecció dels ocells i la biodiversitat. L’entitat valora que segurament l’alternativa implicarà soterrar les línies, però volen estudiar a fons quina és la millor manera de fer-ho, tant per a la gent de la zona com per a la fauna que hi viu.

Tot i que des del 2021 hi ha un pla d’avifauna actiu a tot Catalunya, el Gepec-EdC considera que este no és suficient en el cas de l’Ebre, ja que no actua de forma preventiva. “Quan una torre elèctrica provoca una mort, la companyia elèctrica està obligada a aïllar-la. Tanmateix, fins al moment s’han fet poques actuacions per a disminuir el nombre de morts al Delta, i cal tenir en compte que, per la gran concentració d’ocells, la majoria de torres són susceptibles que hi vagen ocells. Nosaltres el que volem és avançar-nos abans que hi haja més accidents”, denuncia Jiménez.

Una altra mesura que s’està prenent actualment consistix a senyalitzar amb dispositius (per exemple, amb espirals) trams del cablejat elèctric on s’hi han estavellat ocells prèviament, per tal que els cables siguen més visibles. Tot i que ja hi ha trams senyalitzats al Delta, el president del Gepec-EdC planteja que esta mesura no és suficient. “Al Delta hi ha molt moviment d’animals i ocells durant la nit, per exemple, de flamencs. Segurament la senyalització no ens servirà per a evitar les morts nocturnes”, valora.

L’opció del soterrament de les línies, en canvi, és considerada una bona alternativa per l’entitat. “Esta actuació ja es va portar a terme al Trabucador, fa uns anys, i s’està fent a molts altres llocs, especialment a espais naturals protegits. Al Delta tenim un terreny molt pla i seria fàcil d’implementar esta mesura”, indica Jiménez. A més, constata que esta solució és positiva en tots els àmbits: “per a la fauna, per a la conservació del paisatge i per a tenir un Delta més atractiu per al visitant”.

Una vegada recollida tota esta informació, des del Gepec-EdC es prendran mesures per a aconseguir aturar estes morts. D’esta manera, amb les dades recollides durant l’estudi utilitzaran tant la via administrativa com la penal per a denunciar els fets. El president de l’entitat explica que “cal arribar fins al final: volem protegir el delta de l’Ebre i els ocells que hi viuen i fer-ho compatible amb les activitats tradicionals que s’hi desenvolupen”.

Recaptació de fons

El Gepec-EdC és una entitat sense ànim de lucre i busca fons econòmics per a poder tirar endavant esta campanya. Calculen que, com a mínim, necessiten 15.000 € fins a finals d’any, tot i que apunten que si s’allarguen els processos legals la despesa econòmica podria augmentar. Per a obtenir els fons necessaris, engeguen un micromecenatge per a finançar l’estudi i per als tràmits legals que comportarà el procediment. Es poden fer donacions a: https://gepec.cat/campanyes/crowfunding-flamenc/.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies