El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (Gepec) ha presentat al·legacions a la línia de molt alta tensió (MAT) que el clúster empresarial Forestalia vol construir entre Terol i Begues (Baix Llobregat). L’entitat ecologista ha detectat “múltiples aspectes” de la línia que considera que no són legals. Entre aquests hi ha el planejament territorial, la manca d’estudis d’afectació a la salut de les persones, a l’avifauna o de risc d’incendis, i el fet que la MAT creuaria una vintena d’espais protegits. Amb tot, diferents entitats ecologistes de l’Estat es manifestaran a Madrid el proper 16 d’octubre per reclamar un nou model energètic i una moratòria d’iniciatives com la de Forestalia.
Ivan Hortigüela, advocat ambiental d’INSTA, consultoria ambiental que ha elaborat les al·legacions al Projecte de la MAT, ha afirmat que els 180 quilòmetres de línia que travessen territori català “afecta plans territorials i territoris classificats com a sòl de protecció especial” que tenen “un gran valor natural“. En aspectes més tècnics, Hortigüela ha detallat que la línia “no està prevista per la planificació elèctrica vigent“, que està prorrogada des de l’any 2020 i que, per tant, no s’hauria de construir.
L’advocat ha estat crític amb la manca d’estudis de diferents impactes que tindria la MAT, com per exemple en l’afectació a la salut de les persones per contaminació electromagnètica, especialment d’aquelles que viuen en zones rurals i habitatges dispersos. També ha apuntat que hi ha un “escàs estudi” del risc d’incendis o que “s’ha obviat força l’impacte paisatgístic“. En aquest aspecte ha manifestat que els promotors no contemplen soterrar la línia. Per INSTA també mancaria una anàlisi sobre l’impacte de l’alteració del valor del sòl agrícola, ja que més del 60% del territori afectat per la MAT serien terrenys de conreu.
Alhora, ha manifestat que el fet que el projecte s’hagi publicat el 28 de juliol i l’Estat hagi donat 30 dies per presentar al·legacions suposa “una vulneració clara del dret de participació ciutadana en matèria ambiental“. Un aspecte que, al seu parer, “col·lisiona amb la normativa europea“. Finalment, també ha denunciat que hi ha una “fragmentació del macroprojecte“, ja que encara hi ha alguns parcs eòlics que no són públics. Segons Hortigüela, “dividir projectes amb la finalitat de fragmentar una Declaració d’Impacte Ambiental és reconegut pel Tribunal Suprem com una causa de nul·litat de projectes“.
El president del Gepec, Xavier Jiménez, ha alertat que “la MAT és una mostra de les necessitats d’aquest model erroni d’implantació de les energies renovables, basat en produir l’energia en grans centrals, a mans de grans corporacions elèctriques, allunyades dels llocs de consum i situades en espais naturals i agraris“. Pel Gepec, la implantació d’aquests projectes té un greu impacte ambiental paisatgístic i sobre els espais naturals, la biodiversitat, l’activitat agrària, el patrimoni geològic, el patrimoni històric i la qualitat de vida al món rural.