HomeMedi AmbientEl Gepec presenta al路legacions a la MAT de Forestalia

El Gepec presenta al路legacions a la MAT de Forestalia

El Grup d’Estudi i Protecci贸 dels Ecosistemes Catalans (Gepec) ha presentat al路legacions a la l铆nia de molt alta tensi贸 (MAT) que el cl煤ster empresarial Forestalia vol construir entre Terol i Begues (Baix Llobregat). L’entitat ecologista ha detectat “m煤ltiples aspectes” de la l铆nia que considera que no s贸n legals. Entre aquests hi ha el planejament territorial, la manca d’estudis d’afectaci贸 a la salut de les persones, a l’avifauna o de risc d’incendis, i el fet que la MAT creuaria una vintena d’espais protegits. Amb tot, diferents entitats ecologistes de l’Estat es manifestaran a Madrid el proper 16 d’octubre per reclamar un nou model energ猫tic i una morat貌ria d’iniciatives com la de Forestalia.

Ivan Hortig眉ela, advocat ambiental d’INSTA, consultoria ambiental que ha elaborat les al路legacions al Projecte de la MAT, ha afirmat que els 180 quil貌metres de l铆nia que travessen territori catal脿 “afecta plans territorials i territoris classificats com a s貌l de protecci贸 especial” que tenen “un gran valor natural“. En aspectes m茅s t猫cnics, Hortig眉ela ha detallat que la l铆nia “no est脿 prevista per la planificaci贸 el猫ctrica vigent“, que est脿 prorrogada des de l’any 2020 i que, per tant, no s’hauria de construir.

L’advocat ha estat cr铆tic amb la manca d’estudis de diferents impactes que tindria la MAT, com per exemple en l’afectaci贸 a la salut de les persones per contaminaci贸 electromagn猫tica, especialment d’aquelles que viuen en zones rurals i habitatges dispersos. Tamb茅 ha apuntat que hi ha un “esc脿s estudi” del risc d’incendis o que “s’ha obviat for莽a l’impacte paisatg铆stic“. En aquest aspecte ha manifestat que els promotors no contemplen soterrar la l铆nia. Per INSTA tamb茅 mancaria una an脿lisi sobre l’impacte de l’alteraci贸 del valor del s貌l agr铆cola, ja que m茅s del 60% del territori afectat per la MAT serien terrenys de conreu.

Alhora, ha manifestat que el fet que el projecte s’hagi publicat el 28 de juliol i l’Estat hagi donat 30 dies per presentar al路legacions suposa “una vulneraci贸 clara del dret de participaci贸 ciutadana en mat猫ria ambiental“. Un aspecte que, al seu parer, “col路lisiona amb la normativa europea“. Finalment, tamb茅 ha denunciat que hi ha una “fragmentaci贸 del macroprojecte“, ja que encara hi ha alguns parcs e貌lics que no s贸n p煤blics. Segons Hortig眉ela, “dividir projectes amb la finalitat de fragmentar una Declaraci贸 d’Impacte Ambiental 茅s reconegut pel Tribunal Suprem com una causa de nul路litat de projectes“.

El president del Gepec, Xavier Jim茅nez, ha alertat que “la MAT 茅s una mostra de les necessitats d’aquest model erroni d’implantaci贸 de les energies renovables, basat en produir l’energia en grans centrals, a mans de grans corporacions el猫ctriques, allunyades dels llocs de consum i situades en espais naturals i agraris“. Pel Gepec, la implantaci贸 d’aquests projectes t茅 un greu impacte ambiental paisatg铆stic i sobre els espais naturals, la biodiversitat, l’activitat agr脿ria, el patrimoni geol貌gic, el patrimoni hist貌ric i la qualitat de vida al m贸n rural.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

8 + 1 =

脷ltimes not铆cies