HomeJustíciaEl Govern actualitza el mapa de fosses i en geolocalitza 216 de...

El Govern actualitza el mapa de fosses i en geolocalitza 216 de noves en relació amb el 2020

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reivindicar com a “més imprescindible que mai” la tasca de recuperació de la memòria històrica, davant de “moltes generacions del nostre país que han hagut de sobreviure mitjançant l’autoimposició de silencis”. Així es va expressar després d’inaugurar al Palau Robert, juntament amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, l’exposició On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya, una mostra comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau i organitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica.

El president va destacar l’esforç de la Generalitat amb iniciatives tan rellevants com l’anul·lació dels judicis sumaríssims, la quantificació del Cost Humà de la Guerra Civil, l’impuls del banc d’ADN o l’elaboració del mapa de fosses.

En l’exposició, i també a través del web del Memorial Democràtic, es pot consultar el nou mapa de fosses de Catalunya que el Departament de Justícia, Drets i Memòria ha actualitzat amb 216 nous registres, que ha assolit una xifra de 887 fosses registrades arreu del territori. D’este total, 508 estan confirmades i 379 figuren com a probables.

El mapa de fosses és una eina cartogràfica interactiva d’accés públic per a satisfer el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme. Publicat el 2010, està subjecte a les actualitzacions que, periòdicament, es deriven de l’avenç de la recerca historiogràfica a Catalunya. A cada entrada hi ha la descripció de la fossa en qüestió, la documentació relacionada i les coordenades. També s’han introduït millores significatives al portal del Banc de la Memòria Democràtica, on s’inclou el mapa de fosses, amb nous filtres de cerca.

A Catalunya, de 887 fosses documentades, se n’han intervingut 75 i s’han recuperat les restes de 845 individus. Pel que fa a la recollida de restes en superfície, des de 2017, s’han executat 179 actuacions.

 

Tres excavacions enguany a l’Ebre

Enguany, la Direcció General de Memòria Democràtica ha obert 12 fosses i, en total, ha pogut reinhumar 356 individus. Hi ha hagut tres intervencions arqueològiques a les Terres de l’Ebre: la Pobla de Massaluca (es van recuperar les restes de quatre individus a Llenguaderes del Quico), Ascó (restes d’un individu a Vallxiquer) i Corbera d’Ebre (restes de com a mínim set soldats republicans al Mas de la Pila). Inicialment, el mapa de fosses n’incloïa 120 a les Terres de l’Ebre, però se n’hi han afegit algunes desenes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 79

Últimes notícies