Esta setmana els guaites forestals de Catalunya han rebut la comunicació oficial de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament que els confirma que el govern no compta amb ells amb vista a la temporada d’estiu, amb la qual cosa es fa efectiva l’anunciada decisió de substituir el centenar de guaites que durant tres mesos vigilen el territori des d’un cim per càmeres de videovigilància, com va explicar esta publicació en el número del 21 de febrer. Així ho ha confirmat al SETMANARI L’EBRE un dels portaveus del col·lectiu, Joan Huguet. Fins i tot abans de rebre la notificació, i atenent que la portaveu del govern, Meritxell Budó, ja ho havia dixat caure després del Consell de Govern del 14 d’abril, el Col·lectiu de Guaites Forestals de la Generalitat de Catalunya va enviar al president del govern, Quim Torra, una carta, que farà arribar també als grups parlamentaris, en què intenta rebatre els arguments que la Direcció General de Prevenció ha fet valer per a desfer el cos de guaites, una decisió que afecta especialment les Terres de l’Ebre, ja que hi havia operatius encara 9 dels 48 punts de guaita vigents a tot Catalunya: Creu de Santos, el Negrell, serra de Pàndols, tossal d’Engruilló, mont Caro, Llaberia, ermita de Berrús, Cerro Gordo i la serra Caseres.
En l’esmentada carta, a què ha tingut accés el SETMANARI L’EBRE, els guaites qüestionen durament els motius que el govern esgrimix en l’informe que sustenta el nou escenari. Insistixen que és del tot fals que només 37 dels avisos d’incendi dels darrers deu anys procedisquen dels guaites; que les càmeres han de ser un element només complementari perquè “no són capaces de discriminar columnes de fum a certa distància o en condicions meteorològiques adverses en dies parcialment ennuvolats” i conclouen que la tasca dels guaites és irrenunciable a l’estiu, que és quan es produïxen la majoria dels grans incendis forestals, com el de l’estiu passat a la Torre de l’Espanyol. Consideren que l’executiu confia en els avisos de la ciutadania quan això suposa “un greuge” per a les zones més despoblades i quan “en la gran majoria d’ocasions serà difícil que el ciutadà puga posicionar degudament l’incendi forestal en el territori i fer una descripció tècnica i un seguiment del foc”.
Acusen el govern d’haver pres una decisió més política que no pas tècnica i demanen a la Generalitat que reconsidere el seu “despropòsit”. Joan Huguet també transmet que no els consta que s’haja començat a materialitzar la instal·lació de càmeres, el funcionament de les quals alerta que caldria verificar amb garanties abans de l’estiu.
Reconversió
“El més fàcil hauria estat mantenir els guaites, i més atenent a l’actual excepcionalitat, i després parlar-ne”, conclou Huguet. En canvi, en la comunicació del Govern la crisi actual pel coronavirus hauria estat un dels arguments esgrimits per a prendre una mesura dràstica i no tornar a enviar els guaties a la muntanya, segons el testimoni de diferents guaites que han rebut la informació per correu electrònic. De moment, s’han quedat sense faena. La majoria són personal fix discontinu, però també n’hi ha d’interins. Si més no als primers, la Generalitat els ha de recol·locar. Una de les opcions plantejades, segons els guaites, passa perquè esdevinguen ajudants d’ofici forestal (AOF), xofers o membres dels equips de prevenció activa forestal (EPAF), tot i que no s’ha començat a concretar-ne la transició o la viabilitat i en qualsevol cas haurian de passar unes proves. “El cas és que molts de nosaltres vam superar el 2007 unes oposicions per a fer de guaites, no per a fer altres coses”, es queixa Huguet, que en qualsevol cas alerta que “no es poden dixar els boscos abandonats” i que molts alcaldes del territori els donaran suport a l’hora d’oposar-se a la decisió de la Generalitat, que, ara sí, ja és un fet.
Dures crítiques també dels sindicats
En este context, UGT ha denunciat que el govern de la Generalitat no només prescindeix de 100 guaites de cara a l’estiu sinó també de 200 ajudants d’ofici forestal distribuïts per tot el territori de Catalunya, en una “actuació de completa irresponsabilitat”. Segons el sindicat, el Departament d’Interior, amb una plantilla de 576 ajudants d’ofici forestal, havia fet 1.200 contractacions en la primera dècada d’aquest segle, per fer front a la campanya forestal de l’estiu, però segons dades del propi Departament, aquest any només s’incorporaran 372 per donar suport a la feina del cos de bombers. UGT conclou que és difícil d’entendre que la resposta a una generació de focs amb comportaments extrems, cosa que admet el mateix Departament, siga “deixar a l’atur 300 professionals respecte d’anteriors campanyes”.