HomeInfraestructuresEl Govern considera "essencial i estrat猫gic" l'Eix Transversal de Ponent, que connectaria...

El Govern considera “essencial i estrat猫gic” l’Eix Transversal de Ponent, que connectaria l’A-2 amb l’Eix de l’Ebre

La comunitat de municipis de les Garrigues Altes, aix铆 com la del Segri脿 Sec, porten temps denunciant el mal estat de la carretera que va de Castelldans (Garrigues) a Torrebesses (Segri脿). Reclamen que la Diputaci贸 de Lleida o la Generalitat n’assumeixin la titularitat, que ara 茅s municipal, i hi executin obres de millora. Aquest tram forma part de l’Eix Transversal de Ponent recollit al Pla Territorial Parcial de Ponent del 2007. Per aix貌, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Sol茅, considera “essencial i estrat猫gic” la configuraci贸 d’aquest eix viari que connectaria l’A-2, a Bellpuig, amb l’Eix de l’Ebre (C-12), a Torrebesses, i vertebraria les comunicacions nord-sud a les Garrigues i diu que s’estudiar脿 amb vista a pr貌xims pressupostos.

El Pla Territorial Parcial de Ponent aprovat pel Govern el 2007 defineix l’Eix Transversal de Ponent. Aquesta via connectaria la plana d’Urgell amb les Terres de l’Ebre, des de l’A-2 a Bellpuig, seguint el tra莽at de la C-233 passant per les Borges Blanques i continuant des de Castelldans per una carretera local fins a Torrebesses i despr茅s per la C-12 fins a Maials, enlla莽ant aix铆 amb l’Eix de l’Ebre (C-12). A m茅s, a les Borges Blanques tamb茅 connectaria amb l’N-240 i l’AP-2. L’Eix Transversal de Ponent tamb茅 milloraria la mobilitat per l’interior de les Garrigues i vertebraria les comunicacions vi脿ries nord-sud en aquesta comarca.

Tant el tram de la C-233 entre Bellpuig i Castelldans com el de la C-12 entre Torrebesses i Maials s贸n titularitat de la Generalitat. En canvi, el tram d’uns 15 quil貌metres que discorre entre Castelldans i Torrebesses, passant pel Cogul i Granyena de la Garrigues, i que permetria configurar l’Eix Transversal de Ponent 茅s una pista asfaltada i la titularitat 茅s municipal.

Les comunitats de municipis de les Garrigues Altes i del Segri脿 Sec fa anys que denuncien el mal estat d’aquest tram de carretera local, sobretot entre el Cogul i Granyena, i assenyalen que amb els pressupostos de qu猫 disposen els consistoris per on passa no poden fer front a les millores que requereix la via. I, 茅s que el Cogul, Granyena i Torrebesses s贸n micropobles. “Fins i tot hi ha ve茂ns que per anar al Cogul o Torrebesses opten per passar pels camins de la concentraci贸 parcel路laria del Segarra-Garrigues“, assenyala Francesc Esquerda, alcalde de Granyena de les Garrigues.

El deteriorament de la carretera local entre Castelldans i Torrebesses, que el Pla Territorial Parcial de Ponent del 2007 defineix com a via estructurant prim脿ria, s’agreuja encara m茅s durant l’hivern, coincidint amb la campanya de recollida de l’oliva, ja que hi transiten molts camions carregats d’olives, oli o oliasses. A m茅s, enguany s’hi afegeix el pas de la maquin脿ria pesant de les obres del Segarra-Garrigues.

Les poblacions afectades demanen que ja sigui la Diputaci贸 de Lleida o b茅 la Generalitat assumeixin la titularitat del tram entre Castelldans i Torrebesses i hi executin les obres necess脿ries. “Aquestes dues administracions s’han de posar d’acord, primer la Diputaci贸 incloent aquesta via al Pla Zonal de carreteres de la demarcaci贸 i, despr茅s, la Generalitat assumint-lo i creant aix铆 l’Eix Transversal de Ponent, una via important que uniria el Segri脿 i les Garrigues, i fins i tot les demarcacions de Lleida i Tarragona“, afirma Esquerda.

El Govern considera “essencial i estrat猫gic” l’Eix Transversal de Ponent per貌 requereix una inversi贸 “molt important

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Sol茅, reconeix el mal estat que presenta aquest tram de carretera de titularitat municipal i, m茅s enll脿 de la problem脿tica que suposa als ve茂ns dels pobles que l’utilitzen, posa de relleu que forma part de l’Eix Transversal de Ponent. Sol茅 considera aquest eix viari “essencial i estrat猫gic” per al Govern ja que connectaria la plana d’Urgell amb l’Eix de l’Ebre i, a la vegada, contribuiria a dinamitzar les comarques per on discorre, especialment les Garrigues.

El delegat del Govern explica que “des de la Diputaci贸 de Lleida s’est脿 fent un esfor莽 important per impulsar el Pla Zonal per resoldre la problem脿tica de vies que s贸n de titularitat municipal“, com seria el cas de la que va de Castelldans a Torrebesses. De totes maneres, remarca que l’Eix Transversal de Ponent “requereix una inversi贸 molt important“. “El primer pas 茅s fer una diagnosi de la import脿ncia estrat猫gica d’aquest eix i ja est脿 fet perqu猫 apareix al Pla Territorial Parcial de Ponent“, explica. En aquest sentit, assegura que “ser脿 una de les inversions que caldr脿 tenir en compte en els pr貌xims exercicis pressupostaris” de la Generalitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

61 + = 63

脷ltimes not铆cies