HomeEconomiaEl Govern espanyol aprova ajuts de 784 M€ als pagesos i ramaders...

El Govern espanyol aprova ajuts de 784 M€ als pagesos i ramaders per la sequera

El Govern espanyol va aprovar este dijous en un Consell de Ministres extraordinari, a poques hores de l’inici de la campanya electoral del 28-M, un paquet d’ajuts a pagesos i ramaders afectats per la sequera per valor de 784 milions d’euros, 636 dels quals són ajuts directes, i la resta, mesures fiscals i financeres.

El paquet vol donar resposta a les pèrdues que està registrant el sector per la falta d’aigua, un context que ja ha provocat protestes contundents també al territori: dimarts passat, un centenar de tractors i més de 300 persones es van mobilitzar a Tarragona fins a la seu de la Subdelegació del Govern espanyol. De fet, el convocant de les diferents marxes que s’han fet al país, el sindicat Unió de Pagesos, reclamava una resposta urgent del Govern estatal, ja que considera que la situació de sequera extrema “posa en risc moltes explotacions. Les mesures es van fer públiques poc abans de tancar esta edició en paper, per la qual cosa encara no havia transcendit la valoració d’UP i de la resta d’organitzacions agràries, però d’entrada l’executiu estatal ha defensat que es tracta d’un paquet d’ajudes “sense precedents”, i el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va assegurar que prioritzaran el “diàleg” tant amb els afectats com amb els governs de les comunitats autònomes on la sequera té més incidència, com és el cas de Catalunya.

En relació amb les crítiques de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, pel retard en l’adopció de mesures per part del Govern d’Espanya, el ministre Planas va dir que les decisions que han pres responen a les sol·licituds de la consellera i que s’han impulsat “en el moment que tocava”.

Els 784,2 milions inclouen 10 mesures que pretenen “assegurar la continuïtat del sector agrícola”, segons Planas, en l’actual context de sequera i crisi climàtica, i evitar alhora una nova escalada de preus dels aliments com a conseqüència d’una previsible reducció de l’oferta. D’entre els ajuts directes, 355 milions seran per als sectors ramaders càrnic i lleter; 276,7 per a l’agricultura i 5 per a l’apicultura. El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractades per a cobrir fins al 70 % del cost de la pòlissa de l’assegurança per sequera en els cultius de secà, entre els quals hi ha l’olivera de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l’aplicació de la nova Política Agrària Comuna (PAC), com l’ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d’ajudes.

Bonificació als regants del delta

Tot just el Ministeri de Transició Ecològica va aprovar en el mateix Consell de Ministres una injecció de 1.400 milions d’euros per a augmentar la disponibilitat d’aigua, a través de la construcció de noves infraestructures -es construirà d’urgència la dessalinitzadora de la Toredera, valorada en 220 milions-, la reutilització d’aigües urbanes i la reducció dels cànons i tarifes de les explotacions agràries afectades per la sequera. En este sentit, els regants del Delta gaudiran d’una exempció del 50 % del seu cànon per l’ús de l’aigua, ja que la concessió s’ha reduït a la meitat per la sequera.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 23

Últimes notícies