El Govern de l’Estat ha tombat definitivament la línia de molt alta tensió (MAT) que havia de creuar la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. La línia havia de servir per a proveir d’energia elèctrica l’àrea metropolitana de Barcelona amb nous parcs eòlics i solars de l’Aragó. El projecte, promogut per l’empresa Forestalia, comptava amb un ampli consens en contra i este dilluns -dia 10- el Butlletí Oficial de l’Estat ha recollit la resolució de la direcció general de Política i Mines que acaba desestimant el projecte.
La MAT tenia un recorregut previst de 183 quilòmetres i havia d’unir la localitat de Valmuel, a Terol, amb Begues, al Baix Llobregat. L’objectiu era fer arribar l’energia de nous parcs eòlics i solars a l’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona, com a gran centre de consum. La línia, de 400 kV, tenia un recorregut projectat que afectava una quarantena de municipis del sud de Catalunya i de vuit comarques diferents.
En concret, el traçat que dibuixava el projecte preveia que la línia entrés a Catalunya per la Terra Alta i afectés els termes municipals de la Fatarella, Corbera d’Ebre i Gandesa, fins a arribar a Ascó, des d’on travessaria la Ribera d’Ebre a través de Garcia i Móra la Nova per a endinsar-se després al Camp de Tarragona fins a arribar al Baix Llobregat.
La tramitació de la línia havia aixecat molt malestar als municipis afectats, davant la possibilitat que esta línia elèctrica de grans dimensions creués el territori afectant terrenys agrícoles, forestals i també indrets rellevants d’interès turístic i paisatgístic. Pràcticament tots els ajuntaments afectats, els vuit consells comarcals i la Diputació de Tarragona s’han manifestat repetidament en contra del projecte. També la Generalitat -tant amb el govern anterior com amb l’actual- ha rebutjat el projecte, i fins i tot l’anterior ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, se va mostrar del tot escèptica amb la viabilitat de la línia. També sindicats agraris i entitats ecologistes s’han posicionat obertament contraris.
A més de les afectacions al territori, el projecte de la MAT aixecava dubtes per la seua poca sostenibilitat i per plantejar una zona de producció elèctrica -l’Aragó- llunyana al centre de consum. “Són projectes que no tenen gaire sentit, perquè el gran objectiu és crear l’energia prop d’on es consumix”, va arribar a destacar Ribera.
Tot i això, el Govern de l’Estat va arribar a aprovar inicialment la declaració ambiental però condicionada al suport de la Generalitat, que des del principi s’hi va mostrar en contra. Esta setmana, la línia de molt alta tensió ha acabat definitivament desestimada, i també el parc solar vinculat de l’Aragó, de 38,2 MW.