HomeSocietatEl Govern ha donat més de 2.700 ajuts a víctimes de violència...

El Govern ha donat més de 2.700 ajuts a víctimes de violència masclista per estudiar a la universitat

El Govern ha donat un total de 2.764 ajuts a dones víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella perquè elles o els seus fills cursen estudis universitaris a Catalunya de manera gratuïta.

És la suma dels ajuts concedits des del 2008, l’any en què va començar a aplicar l’exempció de preus per a estoss casos. Són dades facilitades pel Departament de Recerca i Universitats a l’ACN. Es tracta de víctimes de violència en l’àmbit de la parella, l’únic supòsit que fins ara podia beneficiar-se de l’exempció de preus dels estudis. Des de l’1 d’agost passat, però, també poden demanar l’ajut dones que hagen patit violències fora de l’àmbit de la parella.

Així, l’exempció de pagar els estudis s’amplia i contempla, a més de la violència per part de la parella, quatre situacions més: agressions sexuals, matrimonis forçats, mutilació genital femenina o tràfic de dones.

Segons les dades a les quals ha accedit l’ACN, les víctimes de violència en l’àmbit de la parella que s’han acollit a l’exempció de preus ha anat augmentant progressivament des del 2008. Tot i que no es disposa del nombre exacte de dones que se n’haurien beneficiat, ja que pot ser que una mateixa dona reba tants ajuts com cursos estudie o que l’ajuda siga per als fills com a víctimes de violència vicària, sí que se sap el nombre d’ajuts concedits.

El curs 2008-2009 van ser 9; el 2009-2010, 17; i el 2010-2011, 74. Així, han anat augmentant fins a assolir la xifra més alta el curs 2018-2019, quan se’n van concedir 378. El curs 2019-2020 van ser 267; el 2020-2021, 300; i el 2021-2022, 295.

Qui garanteix la gratuïtat dels estudis és el Departament de Rercerca i Universitats, en col·laboració amb el d’Igualtat i Feminismes. El que fa el Govern és compensar a les universitats assumint el cost dels estudis que es volen cursar. Per al curs 2021-2022, per exemple, la compensació a les universitats on van cursar els estudis les víctimes reconegudes va ser per un import de 258.211 euros.

Ampliació dels supòsits

De cara al curs vinent, 2023-2024, el Govern cobrirà un ventall més ampli de casos, ja que finançarà els estudis a totes les víctimes de violència masclista, independentment de si és dins o fora de l’àmbit de la parella. Des de l’1 d’agost i fins al 31 d’octubre es pot tramitar la sol·licitud, que comporta diversos passos.

En primer lloc, cal demanar un certificat als Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) o als Serveis d’intervenció especialitzada (SIE) i, en segon lloc, presentar aquest certificat a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Serà este en que expedirà una acreditació, que la persona interessada haurà de presentar a la universitat a la qual es vol matricular o ja s’ha matriculat.

Es poden acollir a la mesura els estudiants de les set universitats públiques de Catalunya i la UOC que siga víctima d’alguna d’estes situacions i puga acreditar-ho mitjançant el procediment específic que cal seguir.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i la d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, van presentar l’ampliació dels supòsits fa uns dies i van celebrar que s’amplie el ventall. Verge va reconèixer que fins ara hi havia un “greuge comparatiu” perquè es reconeixia només les violències en l’àmbit de la parella i va fer valdre que ara es corregisca ampliant el dret a reparació a més víctimes.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies