HomeTurismeEl Govern posa fre als pisos d’ús turístic i caldrà una llicència...

El Govern posa fre als pisos d’ús turístic i caldrà una llicència en fins a nou municipis ebrencs

El Govern ha aprovat un decret llei per regular els habitatges d’ús turístic que fa obligatòria l’obtenció d’una llicència urbanística prèvia i d’una autorització turística en un total de 262 municipis de Catalunya, dels quals nou són de les Terres de l’Ebre: Alcanar, Amposta, Deltebre, el Perelló, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Móra la Nova, Roquetes i Tortosa. Són indrets que presenten problemes d’accés a un habitatge permanent o que ja tenen més de cinc pisos turístics per cada 100 habitants, o bé que complixen ambdós requisits.

L’aparició del fenomen dels pisos d’ús turístic és una de les causes de la disminució del nombre d’habitatges que es lloguen com a allotjament permanent. Això és degut al fet que els pisos d’ús turístic no són de nova construcció, sinó allotjaments existents que canvien d’ús. La tendència dificulta encara més l’accés de les persones i famílies a una llar habitual en un moment de creixement de la demanda de lloguer i en un context d’increment de la població catalana.

És per això que el Govern adopta mesures urgents, mitjançant aquest decret llei, per evitar que s’incrementin els canvis d’usos a pisos turístics específicament en aquelles zones on l’accés a l’habitatge ja presenta problemes habitualment i també on l’excessiva concentració de pisos turístics comporta problemes de convivència i de gentrificació: transformació de barris de classe baixa en classe mitjana o alta, en què la revalorització dels immobles acaba expulsant els antics habitants.

Els ajuntaments hauran de modificar el seu planejament urbanístic per permetre expressament la compatibilitat de l’ús turístic amb el d’habitatge. Això només serà possible si, alhora, també poden justificar que compten amb prou sòl per a habitatges destinats al domicili habitual i permanent de la població resident. I, en qualsevol cas, es podran atorgar com a màxim 10 llicències de pisos turístics per cada 100 habitants en estos 262 municipis.
Els propietaris dels nous pisos turístics que es vulguen instal·lar en estos llocs hauran de demanar una llicència urbanística municipal i una autorització turística prèviament a l’obertura, que seran vigents durant cinc anys renovables. No obstant això, en els 262 municipis afectats no es podrà atorgar cap llicència nova des que entre en vigor este decret llei fins que els ajuntaments no actualitzen el seu planejament.

Pel que fa als pisos turístics ja existents i degudament habilitats en tots estos municipis, els seus titulars disposaran d’un marge de cinc anys per demanar la nova llicència urbanística, a comptar des de l’entrada en vigor del decret llei, o hauran de cessar l’activitat, tot i que els afectats també podran demanar una altra pròrroga de cinc anys afegits si acrediten que no poden compensar les pèrdues patrimonials. Segons el Govern, els 10 anys de marge de què poden arribar a disposar, operaran com a mecanisme indemnitzatori d’aquells titulars als quals no els siga possible continuar l’activitat com a conseqüència de la nova regulació.

Reaccions de rebuig

L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre (AAT) ha titllat “d’irresponsable” la nova regulació de llicències de pisos turístics. El president de l’AAT, Joan Calvet, ha criticat que la mesura s’haja pres d’una forma “precipitada” i “contrària a dret”. Des de l’entitat han exigit que es faça un diagnòstic acurat de la realitat del sector abans de posar en marxa una llei que consideren és una “expropiació encoberta”.

Unes afirmacions que ha compartit l’alcalde de Salou, Pere Granados, qui ha assegurat que el decret s’acabarà impugnant jurídicament, ja que considera que molts propietaris recorreran la normativa. L’AAT representa 25.000 places del Camp de Tarragona i l’Ebre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies