HomePolíticaEl Govern recomana a la ciutadania anar a votar d’acord amb les...

El Govern recomana a la ciutadania anar a votar d’acord amb les franges horàries

TERRES DE L’EBRE // Una altra de les situacions extraordinàries que es deriven de la pandèmia de la covid-19 seran les eleccions al Parlament de Catalunya este diumenge 14 de febrer. La seua celebració en plena tercera onada del coronavirus ha comportat tot un seguit de directrius sanitàries per tal d’adequar els col·legis electorals i el procediment de vot en les meses electorals. Una d’estes directrius, tot i que no és obligatòria, és l’establiment de franges horàries per tal de distribuir els votants segons la situació sanitària personal. 

En este sentit, es recomana que els col·lectius de risc vagen a votar preferentment durant les tres primeres hores de la jornada electoral, és a dir, de les 9 a les 12 hores; els votants no pertanyents als col·lectius de risc o en quarantena disposarien de la franja de les 12 a les 19 hores; i durant la darrera hora de votació, de les 19 a les 20 hores, s’hauria de destinar als col·lectius de persones que es troben en quarantena -bé per haver-se contagiat del coronavirus, per ser un contacte estret o casos sospitosos.

Els motius d’esta distribució horària es justifica, ja que durant esta última franja horària, els membres de la mesa hauran d’utilitzar equips de protecció individuals (EPIs) d’alta seguretat. Estos EPIs inclouen roba protectora, guants, una màscara FFP2 i ulleres protectores. Segons les instruccions de la Generalitat, se’ls hauran de posar entre les 18.40 h i les 19 h per torns, de manera que sempre hi haja dos membres en custòdia de l’urna i seguint amb el procés electoral. Per tal de fer-ho correctament, se’ls facilitarà un manual sobre com posar-se i treure’s l’equip correctament. 

Davant això, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) alerta del perill que poden córrer els membres de les meses electorals en traure’s sols estos EPIs. Des de CODITA argumenten que treure’s un EPI requerix un entrenament i coneixement que difícilment adquiriran els membres de les meses per  a estos comicis, i consideren insuficients tant els vídeos tutorials que rebran poques hores abans de constituir-se les meses, així com que el responsable de seguretat sanitària -que no serà personal sanitari- siga l’encarregat d’ajudar-los a treure’s els EPIs.

Quant a l’adequació de l’espai també s’han elaborat una sèrie de directrius sanitàries. D’una banda, la taula amb les paperetes i sobres de votació se situarà prop de l’accés a l’espai interior, on hi haurà gel hidroalcohòlic que s’haurà de fer servir abans d’agafar-los. D’altra banda, les cabines de votació es distribuiran de forma que es garantisca la privacitat dels votants sense necessitat de passar les cortines, on també hi haurà gel hidroalcohòlic, es desinfectaran freqüentment i s’establiran fluxos de sentit únic per a evitar encreuaments. 

Les meses de votació se situaran a una distància mínima de 2 metres entre elles, s’hauran de disposar elements que impedisquen el pas i la circulació entre elles, així com es desinfectaran constantment. A part d’això, els membres de les taules mantindran una distància lateral mínima d’1,5 metres. A més, se’ls facilitaran quatre mascaretes per a anar-les renovant al llarg del dia. 

També hi haurà responsables de seguretat sanitària que controlaran l’accés ordenat dels votants, vetllaran perquè es mantinguen les distàncies i no es formen les aglomeracions, així com serà l’encarregat de garantir la neteja de mans dels electors i electores i l’ús de la mascareta en tot moment. 

Els votants hauran d’exhibir el seu DNI de manera que els membres de la mesa puguen veure les dades necessàries sense tocar el document, ni tampoc tocaran el sobre de votació i només retiraran el paper que tapa l’urna. Llevat que necessiten assistència, només podrà haver-hi una persona votant en el front immediat de cada mesa.
Durant el recompte, els membres de la mesa hauran d’utilitzar la mascareta FFP2 i guants d’un sol ús -estos últims se’ls retiraran en acabar l’escrutini-, i s’hauran de netejar les mans abans i després de manipular el sobre per a la recollida de les actes. 

Quant als resultats de les eleccions, el Govern assegura que la probabilitat d’ajornar el recompte és “molt baixa”, i perquè això passés hauria d’haver-hi entre 200 i 300 sense constituir. De moment, però, apunten que la majoria de meses ja tenen com a mínim tres membres.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 72

Últimes notícies