HomeSocietatEl Grup de Natura Freixe presenta una competició de pesca esportiva per...

El Grup de Natura Freixe presenta una competició de pesca esportiva per promoure la ciència ciutadana

El Grup de Natura Freixe ha presentat, a través de les seues xarxes socials, ‘La Cursa de Bagra’, una competició de pesca esportiva que neix amb l’objectiu d’involucrar les societats de pesca esportiva i els seus socis i sòcies en la caracterització de l’ictiofauna del tram final de l’Ebre, des de la Granja d’Escarp fins a la seua desembocadura.

La Cursa ha estat convocada i organitzada pel Grup de Natura Freixe, Life INVASAQUA i la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad del  Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, en el marc dels projectes BIOTRAM i  Life INVASAQUA, cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea. Els dos projectes convergeixen en un objectiu comú: sensibilitzar de la problemàtica de les espècies exòtiques i invasores en ecosistemes fluvials.

Amb esta competició, a mitjà termini el Grup de Natura Freixe, Life INVASAQUA i la FCPEC esperen poder crear una xarxa d’informadors fluvials al tram final de l’Ebre per a la detecció precoç d’espècies exòtiques en expansió, com han estat el caragol poma, el cranc blau, la tortuga de florida, la carpa de l’herba, el peix gat puntejat o la brema, entre altres, i espècies que comporten nous impactes per a la fauna aquàtica autòctona del riu Ebre.

A conseqüència de la pandèmia de la covid-19, l’imprevisible canvi en les restriccions de mobilitat i l’elevat nombre de concursos de pesca cancel·lats, la Cursa de la Bagra s’ha plantejat com una competició virtual. En primer lloc, per participar en la competició les inscripcions es realitzaran a través d’un formulari disponible a la pàgina web www.freixe.cat/cursadelabagra i als banners a la web de la FCPEC i Life INVASAQUA.

Un cop les dades d’inscripció estiguen verificades, els participants hauran d’instal·lar una o dos aplicacions al seu telèfon mòbil, depenent de les categories en què vulguen participar. En estes apps (NaturaList i EASIN) hauran de registrar el nombre i quantitat de peixos capturats adjuntant imatges que seran validades per un comitè d’experts. Depenent del tipus d’espècie, tipologia (autòctona o exòtica) i el grau d’amenaça assignat als peixos que capturen, els participants obtindran diferents puntuacions. A més a més, la detecció d’espècies exòtiques d’altres taxons comportarà bonificacions.

La cursa tindrà una durada de 2 mesos, des del 5 de juny, coincidint amb la diada del Medi Ambient, fins al 5 d’agost (el 3 de juny serà l’últim dia per fer efectiva la inscripció). Durant este període, els pescadors podran participar segons la seua disponibilitat horària en els espais que consideren  oportuns dins el recorregut establert.

 

Hi haurà tres categories

En la categoria NaturaList es repartiran tres premis de 700€, 350€ i 150€ en materials de pesca.

En la categoria INVASAQUA s’atorgarà un únic premi de 500€ en materials de pesca.

La societat de pesca esportiva que obtinga la participació més alta dels seus socis rebrà un premi addicional que consistirà en una visita guiada a bord del llaüt Lo Roget amb un tast de productes de la Ribera d’Ebre i una visita a les instal·lacions d’AiguaNatura dels Ports.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 68

Últimes notícies