HomeEducacióEl jesusenc Josep Curto crea una càpsula espacial i la llança a...

El jesusenc Josep Curto crea una càpsula espacial i la llança a l’estratosfera

Josep Curto és alumne de l’Institut Escola Daniel Magrané de Jesús, on estudia 3r d’ESO. Gran apassionat de la tecnologia i l’electrònica, Curto decidix participar en este projecte de ciència ciutadana amb la finalitat que una sèrie de participants presenten els seus projectes astronàutics que, posteriorment, es llançaran a l’estratosfera amb l’ajuda de globus d’heli i, d’esta manera, prendre nota de la temperatura, humitat i radiació violeta que es troba a més de 33.000 metres d’altura.

A partir de les classes impartides a l’institut, Curto va veure que era un gran aficionat dels aparells tecnològics i de tot el que els envoltava. “Les assignatures de tecnologia i ciència, les trobava molt interessants, i sempre em cridaven molt l’atenció. En veure la presentació d’este projecte, vaig decidir presentar-m’hi amb una proposta mínimament simple; i d’aquí naix el Servet Fluids, que, després de pensar-ho tot, no es va quedar en un simple projecte, ja que vaig dedicar-hi moltes hores”.

El projecte de Josep, el Servet Fluids, investiga com reaccionen els líquids al canvi de temperatura i de pressió. A la càpsula podem distingir-ne dos parts. Per una banda hi ha l’aparell en si, amb la incorporació dels cinc líquids que Curto volia analitzar: oli, aigua i alcohol de 100%, 50% i 30%, juntament amb la càmera que en filmaria tot el procés, des de l’enlairament fins a l’aterratge.

Per l’altra banda, s’hi troba la part més electrònica, on hi havia incorporat un aparell que mesurava la temperatura, humitat, pressió atmosfèrica i altitud, i que cada 30 segons anava registrant les dades i transmetent-les a la targeta de memòria. Malauradament, la càmera va dixar de funcionar 6 minuts després de començar a gravar, fet que va provocar que els resultats que Curto volia analitzar no fossen del tot exactes, ja que no va poder comprovar si els líquids s’havien congelat a l’estratosfera.

Les hores que Curto va dedicar al seu projecte van ser moltes, no solament a casa, en sortir de classe, sinó que molts cops dedicava hores escolars a pensar amb quina idea podia presentar-se i sorprendre els participants. “Hi dedicava moltes hores, en sortir de classe anava directament a casa a pensar com havia de ser la càpsula i què havia de portar; fins i tot durant l’hora d’esbarjo a l’institut, mentre tots els meus amics sortien al pati a descansar, jo em quedava a classe a preparar i organitzar el meu projecte. A més a més, comptava amb l’ajuda dels meus professors de tecnologia i ciència, la Mònica Serra i el Sergi Albert, que em van donar en tot moment la seua opinió i consells que em van servir per a molt”.

Ara, havent passat la ressaca emocional de tot el que vaig viure durant el cap de setmana passat a Saragossa i havent pogut veure els resultats de l’anàlisi, Curto afirma que està molt content a escala personal, ja que tot el progrés que ha fet durant l’últim mes no podia imaginar-se’l mai abans. “Tinc molta satisfacció per tot el projecte que he fet i per tot el procés, des del minut 1 fins ara. Si la càmera hagués funcionat, encara estaria molt més content amb el resultat; tot i això, crec que ha sigut una gran experiència”.

Els pares, amics i professors de Josep també han estat molt contents per l’esforç i les ganes de participar que ha mostrat Josep des del principi. La Dolors Queralt, directora de l’Institut Daniel Magrané de Jesús on estudia Curto, afirma que és tota una satisfacció comptar amb Josep al centre i sobretot poder-lo acompanyar en el seu aprenentatge.

“Poder veure com creix professionalment i en l’aprenentatge, capacitats, decisió, iniciativa… Esta voluntat, que sempre té Josep de superar-se, respon molt als principis i als nostres valors educatius”.

Ara per ara, Curto ja està pensant en los seus futurs projectes i a millora la càpsula presentada enguany a Saragossa. El que sí que té clar és que vol seguir en el món de la ciència i tecnologia i, fer d’esta afició, el seu futur professional.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies