HomeSense categoriaEl manifest de la PDE demana canvis normatius a la CE i...

El manifest de la PDE demana canvis normatius a la CE i actuacions prioritàries per protegir els deltes

TERRES DE L’EBRE // La PDE i els eurodiputats Diana Riba (ERC) i Toni Comín (Junts) han presentat el Manifest per a la Protecció dels Deltes europeus perquè la seva conservació i supervivència es converteixi “en una prioritat política de les institucions europees”, d’acord amb l’article 191 del Tractat de la Unió Europea. El text demana “mesures urgents” com el monitoratge dels plans de gestió de les conques dels rius d’Europa, una guia específica d’orientació sobre la gestió integral de sediments dins la directiva marc de l’Aigua, la consideració dels deltes com espais prioritaris d’actuació en el marc del Pacte Verd europeu i de l’Estratègia Europea per a la Biodiversitat 2030, i un Pla europeu de restauració i recuperació dels deltes.

El manifest s’ha presentat aquest dimecres i compta amb les primeres 19 adhesions d’entitats catalanes i espanyoles. La PDE espera sumar-hi el màxim de representants polítics, econòmics i socials en l’àmbit nacional i internacional perquè sigui “el més plural, transversal i ric possible”. La portaveu de la PDE, Susana Abella, ha destacat que “és una iniciativa molt ambiciosa” però que els il·lusiona especialment com a eina “per trobar una solució per al delta de l’Ebre”.

El manifest estarà actiu fins a l’entorn de 8 de març quan es presentarà al Parlament Europeu. Les adhesions es poden fer a través d’un formulari disponible a la pàgina web de la Plataforma. Es confia que un cop exposat al Parlament, la Comissió Europea es facin seves les peticions. Com ha explicat l’eurodiputada Diana Riba, el més important “és posar-lo a l’agenda política i si realment té molts suports al Parlament d’Europa, el comitè corresponent podrà engegar diferents mecanismes” per fer els canvis normatius . “Dependrà de la força que hi hagi al darrere, i que ek signin entitats i organitzacions de tota mena”, ha afegit.

El manifest s’ha enviat per carta al vicepresident primer executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i el comissari Virginijus Sinkevičius. “Les reivindicacions que el manifest demana de manera concreta són competència de la CE. El primer pas és aconseguir molts suports al Parlament Europeu, i immediatament obrir un diàleg amb la Comissió com a institució legislativa, perquè és qui haurà de tirar endavant les peticions. Hem d’aprofitar la força del Parlament per forçar la Comissió a fer aquestes accions que demanem”, ha explicat l’europarlamentari Toni Comín. “Amb la carta als comissaris, la CE podria instar el Parlament a fer les modificacions de les directives. És difícil que passi, però seria un èxit perquè saltaríem molts passos per arribar-hi”, ha afegit Riba.

El manifest vol implicar en aquestes reivindicacions oragnismes i entitats d’altres deltes europeus, com el Danubi, el Vístula, el Rin o el Roine, molts dels quals estan patint riscos creixents d’erosió, subsidència, inundació i salinització, i sobretot posar l’accent en la urgència. El text recorda que en el marc legal europeu hi ha diverses directives que, directa o indirectament, incideixen en la conservació i la gestió dels deltes però que aquest marc normatiu “no és suficient per garantir-ne la protecció física”. El manifest demana una visió “integral i holística” per aportar noves mesures i revertir la desaparició progressiva dels deltes europeus.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies