HomeSense categoriaEl Ministeri d'Agricultura destaca una millora en les cotitzacions de fruita de...

El Ministeri d’Agricultura destaca una millora en les cotitzacions de fruita de pinyol en l’inici de la campanya

TERRES DE L’EBRE // La campanya de fruita de pinyol, sense disposar encara de xifres concretes de producció, ha començat amb millors cotitzacions, una disponibilitat de producte al consumidor més primerenc que en la campanya anterior i amb un ritme de sortides de centrals fluid, segons s’ha posat de relleu durant la reunió telemàtica que han mantingut aquest dimecres la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, i altres responsables del Ministeri amb representants del sector. Pel que fa a producció, es preveu una tendència a la baixa i menys collita que al 2019 com a conseqüència de factors climàtics, en totes les espècies de fruita de pinyol i en gairebé totes les regions, tant estatals com europees.

En aquesta reunió, primera de l’actual campanya, s’han analitzat les dades de superfície plantada en 2019, que confirmen la tendència a la baixa observada en el sector des del 2017. Aquesta reducció afecta especialment a préssec i nectarina (-8% entre 2017 i 2019 respecte a la superfície mitjana dels dos cultius a nivell estatal) i a Andalusia (-26% de la superfície mitjana de fruita d’os en el mateix període). Aquest descens de superfície tindrà el seu efecte principalment en la producció de fruita extraprimerenca, ja que per a la resta no es notarà tant per l’entrada en producció de noves plantacions.

La comercialització ha començat amb millors cotitzacions que l’any passat i amb una disponibilitat de producte al consumidor més primerenc que en la campanya anterior. Això contribueix a un ritme de sortides de centrals fluid, afavorit per una demanda alta de fruita en les llars com a conseqüència de les mesures de confinament derivades de la crisi sanitària de la covid-19. En la setmana 18, el consum en llars de fruita fresca a l’estat espanyol ha pujat el 36,6% respecte a l’any anterior.

Durant la reunió també s’han tractat les dificultats a les quals s’enfronta el sector per la crisi sanitària, així com el funcionament de les disposicions adoptades en matèria de mà d’obra al camp i centrals.

 

Mesures per fer front a la crisi de la covid-19

En aquest sentit, la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Esperanza Orellana, ha recordat que s’han aprovat diferents normes a nivell estatal, entre les quals el Reial decret llei 13/2020 per a l’ocupació agrària i mesures per al finançament d’empreses afectades per la crisi, mitjançant crèdits i moratòries en quotes de la Seguretat Social.

També ha repassat les disposicions adoptades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per optimitzar el funcionament dels Programes Operatius sense que es vegin afectats per la crisi sanitària, així com els textos comunitaris adoptats i pendents d’aprovació que tenen per objecte flexibilitzar el funcionament de les Organitzacions de Productors i Fons Operatius per a maximitzar la utilització dels fons.

Des de la direcció general de la Indústria Alimentària del Ministeri d’Agricultura han detallat els treballs de l’Observatori de la Cadena Alimentària per elaborar estudis de creació de valor en el conjunt de la cadena per a préssec i nectarina.

La directora de l’Agència d’Informació i Controls Alimentaris (AICA), Gema Hernández, ha explicat el pla de control del compliment de la Llei de la Cadena Alimentària a propòsit de la campanya de fruita, que continua el treball dels últims anys, i ha informat el sector sobre els canvis que s’introduiran en la modificació de la Llei de la Cadena Alimentària. El Ministeri ha expressat el seu compromís de dur a terme un “exhaustiu” seguiment de la campanya.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 89

Últimes notícies