HomeSocietatEl municipalisme català es conjura per abordar de forma integral la problemàtica...

El municipalisme català es conjura per abordar de forma integral la problemàtica de les ocupacions

TERRES DE L’EBRE // L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha iniciat aquest divendres la primera de les dues jornades dedicades a debatre sobre el fenomen de les ocupacions d’habitatges i el paper dels ens locals, la qual compta amb més de 500 inscrits. La segona jornada tindrà lloc el proper dijous 26 de novembre.

La iniciativa sorgeix després que en els últims mesos molts municipis hagin vist augmentar els habitatges ocupats de manera il·legal, ja fos per la necessitat d’accedir a un habitatge, com pel fet que hi hagin actuat màfies organitzades que busquen aprofitar-se dels immobles buits. Fruit d’aquesta preocupació, la jornada de l’ACM busca com afrontar la qüestió des del punt de vista municipal, així com donar eines i mecanismes d’acció pública.

En el primer dia de debat s’ha donat llum a la problemàtica de les ocupacions d’habitatges, on en el primer semestre del 2020 hem tingut 421 casos més dels que havien tingut en total el 2019, fins a les 3.600 les ocupacions d’habitatges que s’han produït durant el 2020. El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler ha deixat clar que els ajuntaments “necessitem més eines i recursos per poder donar resposta qualitativa a la ciutadania i sovint els alcaldes i alcaldesses ens genera un punt de frustració perquè no podem donar una resposta directa” i ha explicat que les jornades han de poder afrontar el fenomen des d’àmbits diferents. “Les ocupacions no només representen un difícil equilibri entre el dret a la propietat i el dret a l’habitatge, sinó que són, sobretot, una preocupació ciutadana i social a la que cal donar resposta i disposar d’eines per fer-ho”, ha dit.

El Director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha destacat que en els últims 10 anys a Catalunya s’han produït més de 42.000 ocupacions, en un fenomen transversal que s’està convertint en estructural en la major part del territori, i davant el qual cal una revisió urgent per facilitar actuacions. 

Més de 400 persones han seguit la primera jornada a través de la plataforma zoom. Aquest divendres han pogut escoltar també les reflexions de l’advocat i fiscal Martín Rodríguez Sol, que ha centrat la seva intervenció en com aplicar i interpretar la normativa, que s’haurà de basar en un nou model ha de portar a una actuació més ràpida, eficaç i més connectada amb la realitat.

En la part final de la primera jornada s’ha debatut sobre el dret de propietat i el dret a l’habitatge amb la participació de la degana de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró i Consellera de l’Il·lustre Consell de Col·legis de l’Advocació de Catalunya, Maria Pastor Santana; del secretari general tècnic de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), Josep Donés; i del representant de la PAH Barcelona, Josep Babot.

Aquí, el moderaror de la taula, el vicepresident de Governança Local i alcalde de Molins de Rei Xavier Paz, ha manifestat que “cal combinar la protecció del dret a l’habitatge, més encara en la situació de crisi sanitària, social i ecònomica que vivim, amb l’actuació contra les ocupacions incíviques que són també una preocupació de les nostres veïnes i veïns”.

La propera jornada té previst exposar diverses iniciatives locals i comarcals que poden servir d’exemple per als ajuntaments, amb els exemples del Consell Comarcal del Bages, Maçanet de la Selva, Barcelona i Reus. I al mateix temps plantejar algunes eines més enllà de l’àmbit normatiu, policial i judicial amb la participació, entre d’altres, de la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornts.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies