HomeCulturaEl Museu d’Art Modern trau de l’oblit la figura del periodista tortosí...

El Museu d’Art Modern trau de l’oblit la figura del periodista tortosí Tomàs Forteza

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona ret homenatge a Tomàs Forteza Segura (Tortosa, 1920 – Tarragona, 1980), una figura destacada del món de l’art i la cultura al camp de Tarragona i la ciutat de Tortosa, des de finals de la dècada de 1940 i fins a la de 1970. Després que, per raons diverses, “no haja rebut el reconeixement que es mereixia”, el MAMT trau ara  de l’oblit la figura de Tomàs Forteza i li dedica l’exposició Tomàs Forteza. Entre l’art, les lletres i la mar. Forteza va ser periodista, llibreter, galerista i il·lustrador, entre d’altres; uns coneixements i disciplines que va compartir amb una de les seues grans passions, que era la mar.

Tomàs Forteza va ser un home culte, molt vinculat a la seua ciutat de naixement, Tortosa, així com a la ciutat de Tarragona, on va viure una bona part de la seua vida. L’exposició explora diverses facetes de la seua vida i la situació artística i cultural de la història recent d’estes dos ciutats.

Periodista de professió, als 26 anys va començar a treballar com a corresponsal del Diario Español a Tortosa, una faena que va fer servir com a plataforma per a potenciar el seu territori des de diversos vessants: donar a conèixer el seu territori, la seua geografia, la seua història i el seu patrimoni, així com actuar com a gestor cultural en pro del desenvolupament cultural i artístic de la seua ciutat. “Una de les coses que més em va entusiasmar de Tomàs Forteza era l’amor que tenia i la passió que mostrava per Tortosa i com va aprofitar el fet de treballar al Diario Español per a parlar de la seua ciutat”, va explicar Antonio Salcedo, comissari de l’exposició, en l’acte inaugural de l’exposició el passat 6 de febrer.

Durant els anys finals de la dècada del 1940, sobresurt la seua dedicació a la recuperació del pintor Francesc Gimeno; de la mateixa manera que destaca el seu paper en la creació del Cercle Artístic de Tortosa, que es va constituir el mes de setembre de 1948, i es va convertir en la primera entitat cultural que naixia des del final de la Guerra Civil. Una institució que fou essencial en el ressorgiment de l’activitat artística de la ciutat. “Va contribuir al desenvolupament cultural i artístic de Tortosa i és el que va continuar fent quan va arribar a Tarragona”, insistix Salcedo.

L’any 1949 es va casar amb Mercè Antonio, filla del llibreter i poeta Joan Antonio i Guardias. Es va traslladar a viure a Tarragona i va encetar la seua activitat com a llibreter. Forteza es va acabar convertit en un llibreter de referència tant a Tarragona com a la resta de Catalunya. A més, a la llibreria va obrir la Sala d’Exposicions, que durant anys va ser la galeria d’art més important de Tarragona, en la qual varen exposar els artistes més significatius de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, així com primeres figures de l’art d’arreu de Catalunya. “La seua tasca com a gestor cultural va ser molt important en aquells anys”, va insistir Salcedo.

L’exposició tampoc dixa de banda la seua passió pel mar, que va quedar visualment reflectida en el pes que tenen, en la seua obra com a dibuixant i il·lustrador, els nombrosos dibuixos i gravats dedicats a goletes i vaixells. 

La mostra Tomàs Forteza. Entre l’art, les lletres i la mar, exposada al MAMT es podrà visitar fins al 12 d’abril. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies