El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans ja té a punt la programació del 2024: un total de tretze cursos i tallers de diferents durades en què les fibres vegetals són les protagonistes i que, més enllà de la pauma, proposen experimentar en matèries primeres diverses, sorprenents i versàtils. Així entre els materials que es treballaran en estos tallers trobem la palla de sègol o el bunho portuguès (Scirpus lacustris), una mena de jonc gegant que creix a les zones humides i d’aiguamolls. D’altres matèries primeres presents seran una herba marina subaquàtica que es coneix amb el nom weawing sea grass, molt resistent i a l’hora manejable, o el vímet viu que permet confeccionar peces que amb l’arribada del bon temps cobren vida pròpia.
El tret de sortida de la programació anual serà al febrer amb un taller de Mariona Velasco que ensenyarà la tècnica tradicional de com es teixix un seient de reixeta en un teler de fusta, així com la manipulació de la tira de reixeta. El taller del març anirà a càrrec d’Aleix Grifoll, just abans de l’esclat de la primavera, per treballar el vímet viu, aprofitant el cicle natural de la planta.
La pauma continuarà ben present en la programació anual. Així, a més a més de les sessions setmanals del taller A llatar! a càrrec d’Artpauma, hi haurà dos monogràfics: un a Setmana Santa per bastir una panereta i un altre a l’agost, en què es confeccionarà una bossa de mà.
Fibrescampus
Menció especial mereix el Fibrecampus, l’espai de formació que es du a terme a les portes del Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans i que combina el saber fer tradicional i la innovació amb artesans locals i internacionals. El 2024 s’ha fet una aposta per l’artesania portuguesa i portarà a Mas de Barberans els artesans portuguesos Domingos Vaz, que proposarà realitzar una icònica cistella amb tapa de canya; i Manuel Ferreira, que ensenyarà com fer un tradicional coixí per a espectacles amb bunho.
La selecció d’estos artesans s’ha fet amb coordinació amb el dissenyador portuguès Álbio Nascimiento, impulsor de The Home Project. Els altres cursos del Fibrescampus aniran a càrrec de les artesanes gallegues Idoia Cuesta, que treballa l’herba marina subaquàtica per fer bosses, i Júlia de la Cal, que ensenyarà els fonaments de complex teixit triaxial per fer una safata i una cistella. Altres noms propis d’esta programació anual són Mònica Guilera, que ensenyarà a fer una bossa de vímet amb anses de cuir o de cotó (juliol); Ana-Isabel Sánchez, que mostrarà com confeccionar un cistell amb peu amb palla de sègol aprofitant la tècnica de les gorres de cop (juny); Josep Mercader, que ensenyarà com fer un cistell de vora cargolada i de cul de queixal amb vímet blanc, un estri tradicional de l’Empordà que es feia servir per anar a l’hort a collir verdures (maig); o l’artesana danesa Jette Mellgren, que proposa un taller més contemporani amb fibres vegetals de diferents procedències per experimentar amb una tècnica de trenat que ella va aprendre a Uganda.
Especialment interessant serà a final d’any (desembre) el taller d’elaboració de paper a partir de fibres vegetals que impartiran el col·lectiu Sastres Paperers. Mostraran diferents tècniques d’obtenir paper a través de la cel·lulosa de lli, del reciclatge de draps o paper i cartró. Amb el paper obtingut es crearan peces amb motius nadalencs o no. Es tracta de cursos i tallers que oscil·len entre les 3 i les 14 hores a un preu d’entre 15 i 70 euros. Les inscripcions es poden formalitzar a través de la pàgina web del Museu a partir del 16 de gener a les 17 h. Al marge dels tallers, al Museu es fan visites guiades durant tot l’any i es pot visitar l’exposició Spirales dels artistes francesos Corentine Laval i Karen Gossart, tota una experiència immersiva al món del vímet.
Pel que fa a les visites guiades, estes estan previstes el primer i darrer cap de setmana de cada mes, a les 12.30 h i amb l’aforament limitat a 15 persones. També hi ha la possibilitat de combinar la visita guiada amb una demostració d’artesania de dilluns a dijous i el segon i tercer cap de setmana de mes, excepte a l’agost, i cal fer reserva en 15 dies d’antelació.
També el segon i tercer cap de setmana del mes hi ha demostració artesanal, a les 12.30 i amb aforament màxim de 15 persones. Els horaris poden variar els mesos d’agost i setembre.