HomeCulturaEl Museu de la Ràpita acull este dissabte la 18a Jornada d’Etnologia...

El Museu de la Ràpita acull este dissabte la 18a Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre

El Museu de la Mar de l’Ebre, a la Ràpita, és l’encarregat d’acollir este dissabte, 11 de desembre, la 18a edició de la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’un acte que se celebra anualment de forma itinerant i que està organitzat pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner de Móra la Nova i l’Ajuntament de la Ràpita.

Esta nova edició tractarà sobre El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes, i té l’objectiu de difondre els coneixements tècnics, les pràctiques professionals i les formes de vida, tant tradicionals com actuals, que més estretament es relacionen amb la construcció de bastiments, la navegació i la pesca, tant marítimes com fluvials, a les Terres de l’Ebre, a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. En este sentit, al llarg de la jornada es farà un recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències individuals i col·lectives d’arreu del territori i de les zones confrontants.

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre 2021 comptarà, al matí, amb la conferència El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita, a càrrec d’Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona i del grup de recerca Treball, Institucions i Gènere, adscrit al Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Tot seguit hi haurà tres comunicacions. D’una banda, la que oferirà l’historiador rapitenc Antoni Cartes Reverté, de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, que tractarà sobre L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita; seguida d’El darrer mestre d’aixa a Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello, a càrrec de M. Carme Queralt Tomàs, de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya; i, per últim, Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre, de la mà de Joan Pujol Pedret, de l’Associació La Riuada de Móra d’Ebre.

A la tarda, hi haurà dos comunicacions més: la del periodista i escriptor Marc Soler Piquer que tractarà sobre Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’Almadrava Cap de Terme; i la de Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars, a càrrec de Josep M. Ràfales i Mario Rius Roc, de l’Associació Amics de Nonasp.

A més, la jornada també inclou dos activitats complementàries, com la visita guiada a l’equipament cultural, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre, i la mostra Dones de mar. Sal a les venes, a la sala d’exposicions del Museu, que pot visitar-se fins este diumenge 12 de desembre. La jornada està oberta al públic i per assistir-hi cal inscriure’s al web www.museuterresebre.cat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 89

Últimes notícies