RIBERA D’EBRE // Convertir el complex ferroviari de Móra la Nova en un gran actiu turístic de tot el país ha estat l’objectiu de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) des de la seua fundació, l’any 2001. Vint anys després, a més del potencial turístic, es divisa a Móra la Nova una nova línia de treball, la d’esdevenir un centre de manteniment i rehabilitació de trens d’època. Després que enguany s’aconseguís l’homologació com a centre de manteniment oficial, l’entitat ha rebut ja diversos encàrrecs i ha pogut crear dos nous llocs de treball. A més, està pendent de nous encàrrecs i, al setembre, es podria materialitzar un nou encàrrec que generaria diversos nous llocs de treball.
Tot i que el president de l’APPFI, Jordi Sasplugas, reconeix que “no era l’eix del treball central i prioritari”, l’homologació de l’Associació Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF) com a centre de manteniment ha obert un nou horitzó al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. S’ha convertit en el segon centre homologat de tot l’Estat i això ha fet que diverses administracions i entitats s’interessen per poder rehabilitar trens i vagons d’època a Móra la Nova. Això ha fet que l’APFFI haja creat una nova societat limitada i tinga ja dos treballadors encarregats de la rehabilitació dels vehicles que arriben.
Una de les locomotores en la qual es treballa actualment és la coneguda “sèrie 1000”, que va arribar a Móra la Nova el passat 21 de maig, provinent de Ripoll, on es trobava apartada i pendent de la seua rehabilitació estètica. En un futur formarà part del complex de patrimoni ferroviari i miner de Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. Serà exposada al conjunt d’edificis que envoltaven el ferrocarril de la població. Després dels treballs que es faran a Móra la Nova, es traslladarà al seu emplaçament definitiu.
D’altra banda, Sasplugas ha avançat en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre que el proper mes de setembre podria arribar un encàrrec més gran, que portaria una cinquantena de vehicles per ser restaurats a Móra la Nova. “Seria un gran volum de feina, que generaria més llocs de treball i crearia un focus d’ocupació”, diu Sasplugas. Les tasques, només per este encàrrec, s’allargarien durant anys i podrien tenir continuïtat amb altres treballs.
S’endarrerix el tren turístic
L’èxit del taller de Móra la Nova com a centre de recuperació ferroviari contrasta amb l’endarreriment del tren turístic Lo Caspolino. Des de l’entitat continuen treballant en este tren d’època, que ha d’unir la Costa Daurada amb les localitats d’interior per les vies de la R15. Sasplugas reconeix que “la implicació de les administracions supramunicipals no ha estat l’esperada” i el tren no podrà ser una realitat a curt termini per problemes financers. És necessària una inversió d’uns 500.000 euros .