HomeEconomiaEl nivell socioeconòmic de les Terres de l’Ebre, per sota de la...

El nivell socioeconòmic de les Terres de l’Ebre, per sota de la mitjana catalana

L’índex socioeconòmic territorial (IST) de tots els municipis de les Terres de l’Ebre es va situar el 2021 per sota de la mitjana catalana, segons les dades fetes públiques esta setmana per l’Institut d’Estadística de Catalunya (idescat). Només hi ha dos excepcions, Paüls i Caseres.

Els tres municipis més importants de la regió, Tortosa, Amposta i la Ràpita, van millorar el seu nivell socioeconòmic. No passa el mateix amb els altres tres que els segueixen amb més nombre d’habitants, Deltebre, Alcanar i Roquetes, que l’empitjoren en comparació a 2020. No obstant això, Roquetes, la Ràpita i Deltebre són per este ordre les poblacions amb el millor índex entre els sis municipis amb més habitants de la regió de l’Ebre.

L’índex socioeconòmic territorial és un índex sintètic que resumix en un únic valor diverses característiques socioeconòmiques dels municipis catalans. L’índex concentra la informació de la situació laboral, el nivell educatiu, la immigració i renda de totes les persones que residixen en cada municipi, a partir de sis indicadors que són els referents a la població ocupada, els treballadors de baixa qualificació, la població amb estudis baixos, la població jove sense estudis postobligatoris, els estrangers de països de renda baixa o mitjana i la renda mitjana per persona. L’IST és un índex relatiu i el valor de referència de Catalunya és sempre igual a 100.

Segons les dades publicades per l’Idescat, els 10 municipis que tenen l’índex socioeconòmic més alt a les Terres de l’Ebre són Paüls, Caseres, Xerta, el Pinell de Brai, Ascó, Miravet, Flix, Alfara de Carles, Horta de Sant Joan i la Fatarella. I els 10 que presenten pitjors registres són Ulldecona, l’Aldea, Alcanar, la Torre de l’Espanyol, el Perelló, la Galera, Batea, l’Ametlla de Mar, la Palma d’Ebre i Santa Bàrbara. [Vegeu el rànquing complet en el quadre que publiquem amb les dades dels 52 municipis ebrencs].

Dels 947 municipis catalans, n’hi ha 49 (cap de la regió de l’Ebre) que té l’IST més alt (és a dir, que superen en més de 20 punts percentuals la mitjana catalana). El grup més nombrós és el que té el nivell mitjà alt de l’IST (entre la mitjana de Catalunya i 20 punts percentuals per sobre d’esta). Este grup està format per 520 municipis amb una forta presència a tot Catalunya, excepte a les Terres de l’Ebre. Només hi formen part Paüls (103,2) i Caseres (101,6). Al grup integrat per 347 municipis amb un IST mitjà baix (entre la mitjana catalana i 20 punts per sota) hi formen part la resta de municipis de les Terres de l’Ebre, a excepció de dos. Se tracta de l’Aldea (79,5) i Ulldecona (68,5) que formen part dels 31 municipis catalans amb les pitjors dades socioeconòmiques (superiors a 20 punts percentuals per sota de la mitjana catalana).

Sis indicadors

L’IST de Tortosa el 2021 va ser de 88,6 (+1,2 en relació a 2020); el d’Amposta, 88,4 (+0,6); el de la Ràpita, 92 (+0,4); el de Deltebre, 91,2 (-1,3); el d’Alcanar, 80,9 (-0,3); i el de Roquetes, 92, 5 (-1,1). Dels sis indicadors (dos sobre la situació laboral, dos sobre el nivell educatiu, un d’immigració i un de renda) que servixen per a conformar l’IST, Tortosa i Amposta surten més mal parades que Catalunya en tots sis. Un 18,8 % dels tortosins i un 17,1 dels ampostins majors de 20 anys tenen estudis baixos enfront del 15,2 % de Catalunya. A Tortosa, la població jove sense estudis postobligatoris arriba al 35,1 % i a Amposta al 32,8, mentre que la mitjana catalana és del 25,7 %. La renda mitjana per persona a Catalunya es va situar el 2021 en 12.644 euros a la capital del Baix Ebre i en 11.312 a la capital del Montsià, bastant inferior a la de Catalunya que va ser de 14.748 euros.

En relació al percentatge de treballadors de baixa qualificació, les dades també són pitjors que la mitjana catalana: 15,5 % a Tortosa i 15,4 % a Amposta, mentre que a Catalunya es va situar en 12,1 %.

Pel que fa als altres dos indicadors, el percentatge d’estrangers de països de renda baixa o mitjana és a Tortosa del 17,1 i a Amposta del 15,4 mentre que a Catalunya baixa fins al 13. I el de població ocupada, entre 20 i 64 anys, arriba fins al 65,1 % a Catalunya mentre que a Amposta és del 61,7 % i a Tortosa del 60,7 %.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 14 = 21

Últimes notícies