HomeSense categoriaEl Parc Natural del Delta va detectar més de 530 vehicles pernoctant...

El Parc Natural del Delta va detectar més de 530 vehicles pernoctant en llocs no permesos la nit del 3 d’abril

TERRES DE L’EBRE // La Setmana Santa ha tancat amb diverses imatges de la gran afluència de visitants que van venir al territori a gaudir de les vacances. Entre elles hi ha les imatges aèries que van difondre els Agents Rurals a través de les xarxes socials en què es podien veure desenes d’autocaravanes, furgonetes i cotxes mal aparcats al delta de l’Ebre, molts d’ells a la barra del Trabucador, però també a la platja de la Marquesa. “Estos dies hem sigut conscients de la quantitat d’afluència de visitants que han cobert tots els espais del Delta: hem pogut veure turistes amunt i avall que venien a gaudir del bon temps, de la natura i dels espais oberts com són els espais naturals”, indica Imma Juan, tècnica d’Ús Públic del Parc Natural. 

“També hem detectat un perfil de visitant que ha vingut amb el vehicle propi, cosa que ha creat una pressió sobre el mateix espai natural”, afegix Juan. I és que al Delta, tot i que el turisme ha desbordat els càmpings i els hotels de la zona, molta gent ha escollit desplaçar-s’hi amb autocaravana. De fet, només durant la passada nit del 3 d’abril, entre les 22.30 hores i la 1.30 hores de la matinada, dos tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre van comptabilitzar 539 vehicles -autocaravanes, vans i cotxes- des del Goleró fins al Trabucador, uns espais naturals on està prohibit pernoctar. Juan assenyalava que “això és un volum molt important de vehicles que estaven en un lloc on no havien d’estar”

En este sentit, Montse Callau, representant de la Federació d’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta, afirmava que “esta Setmana Santa ens ha demostrat que tenim deures a fer”, especialment en la importància de regular i ordenar el flux de turisme al Delta, tenint en compte que es tracta d’un espai delicat. 

“Hem vist turistes amunt i avall gaudint del bon temps i dels espais naturals del Delta”. Imma Juan, Parc Natural del Delta

“Com a gestors de l’espai natural, tant des del Parc Natural com dels ajuntaments, hem de pensar que esta gran afluència de visitants no és un tema anecdòtic, sinó que s’anirà repetint a l’estiu, ponts i en futures Setmanes Santes. Això ens obliga a pensar com gestionarem tots estos espais, i sobretot els més envaïts com són les platges”, determina Juan. Ara, el Parc Natural i diferents ajuntaments estan treballant conjuntament per a valorar diferents models de gestió per a aplicar en estos espais naturals davant de futures allaus de turistes. 

Quant al possible cobrament d’una taxa d’accés als diferents espais naturals del delta de l’Ebre, la tècnica d’Ús Públic ho té clar: “des del Parc Natural sempre ho hem defensat perquè som nosaltres mateixos els qui hem de valorar els espais naturals”. Ara bé, segons assenyala Juan, més enllà de la voluntat de fer-ho, un dels problemes amb què han topat en diferents ocasions és que molts d’estos espais són zona maritimoterrestre, no es poden tancar, i necessites l’autorització de Costes de l’Estat, però també de Costes de la Generalitat, ja que són els competents en els plans d’usos de les platges.

De fet, la tècnica del Parc Natural explica que estan treballant amb els ajuntaments de la Ràpita i Amposta, el primer ja ha rebut l’aprovació de Costes de la Generalitat, per a fer una sèrie de zones d’aparcaments ordenats i controlats, amb unes barreres per a entrar i sortir on pugues tenir controlat l’accés i evitar un excés de freqüentació, que puga ser gestionat per vigilants que ordenen i controlen estos espais. Així, doncs, els consistoris estan preparant les ordenances municipals en què es detallarà si hi haurà o no el cobrament de taxes. 

Al llarg d’estos dies festius, Juan detalla que s’han produït actes vandàlics a la zona del Garxal, on es va destrossar una caseta d’informació i de vigilància; però també hi ha hagut alguna incidència amb visitants que portaven els gossos deslligats per alguns espais naturals o turistes que en veure animals, especialment flamencs, anaven a espantar-los perquè aixequessen el vol. Des del Parc Natural asseguren que, “malgrat la gran afluència, no hi ha hagut grans incidències”

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 78

Últimes notícies