HomeSocietatEl Parc Natural dels Ports instal·la dos punts d'alimentació suplementària per a...

El Parc Natural dels Ports instal·la dos punts d’alimentació suplementària per a trencalossos

El Parc Natural dels Ports ha instal·lat dos punts d’alimentació suplementària (PAS) de trencalòs (Gypaetus barbatus) amb l’objectiu d’incrementar la disponibilitat d’aliment i facilitar l’assentament de l’espècie.

L’acció s’emmarca dins d’un projecte de reintroducció liderat per la Generalitat Valenciana des del 2018, amb la col·laboració del Govern d’Aragó, la VCF – Vulture Conservation Foundation, i el Ministeri de Transició Ecològica, a més de la Generalitat de Catalunya.

En el marc d’aquest projecte, el maig del 2018 es van alliberar al Parc Natural de la Tinença de Benifassà (Castelló) dos polls de trencalòs criats al centre de cria de Guadalentín (Jaén). Aquests exemplars es van alliberar a la natura mitjançant la tècnica del hàcking, que preveu l’acompanyament en les primeres etapes de la seva vida, proveint-los de menjar, per tal que l’adaptació al medi sigui progressiva i exitosa.

Aquestes dues zones del Parc Natural dels Ports, autoritzades com a Punts d’Alimentació Suplementària segons normativa vigent (Ordre AAM/ 387/2012, de 23 de novembre, relativa a l’alimentació d’espècies necròfagues d’interès comunitari), se situen en terrenys forestals dins dels termes municipals de Tortosa i Horta de Sant Joan. Personal de la brigada del parc deixa un cop per setmana prop de 10 kg d’ossos procedents d’escorxadors locals com a suport a la dieta d’aquests voltors. Els punts se sumen als altres 7 PAS existents a les comunitats autònomes veïnes, que participen també al projecte.

D’altra banda, en el marc d’aquest projecte, el novembre de 2018 es van alliberar al Parc Natural de la Tinença de Benifassà dos individus adults capturats al Pirineu aragonès, amb l’objectiu d’estudiar la translocació d’exemplars adults no reproductors, com a mètode de reforç per a la reintroducció de l’espècie. Als pocs dies, un d’ells va tornar als Pirineus, mentre que l’altre es manté a la zona de reintroducció.

De moment, tres dels quatre individus alliberats es mantenen a les muntanyes dels Ports – Maestrat, a cavall del València, Aragó i Catalunya. Està previst que aquesta primavera es continuï amb l’alliberament de més exemplars al Parc de la Tinença, tant polls criats en captivitat com d’adults no reproductors.

Una de les aus més grans d’Europa 

El crebalòs o trencalòs és una de les 4 espècies de voltors que viuen a Europa. Amb 2,6 metres d’envergadura, és una de les aus europees més grans. A principis del segle XX era present als principals massissos de la Península, entre ells els Ports, però de seguida va patir una forta regressió que el va limitar exclusivament a la zona del Pirineu, després que s’extingís a la Serra de Cazorla, el 1986.

Al començament dels 80, l’espècie estava en una situació crítica; a Catalunya només hi havia cinc o sis parelles. A partir de llavors, gràcies a accions de protecció i projectes de recuperació es va anar incrementant el nombre de territoris amb presència de l’espècie, fins arribar als 47 a Catalunya el 2018. Actualment, a Europa, existeixen 3 poblacions salvatges (Pirineus, Còrsega i Creta) i 3 de reintroduïdes (Alps, Andalusia i la serralada Cantàbrica).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

45 + = 55

Últimes notícies