HomeEconomiaEl Parlament inicia la tramitació del nou fons agrari, que es finançarà...

El Parlament inicia la tramitació del nou fons agrari, que es finançarà de l’impost nuclear

Sense esmenes a la totalitat, el fons agrari comença a caminar. El Parlament de Catalunya ha donat llum verd a l’inici de la tramitació de la nova proposició de llei durant el ple d’este dimecres.

El fons agrari preveu generar una partida pressupostària que es destinarà, exclusivament, a la promoció i la modernització del sector primari, i també preveurà ajuts per afectacions a la pagesia per catàstrofes, plagues i inclemències meteorològiques. El text inicial, proposat pel PSC, preveu que la dotació siga d’uns 30 milions anuals i que provinguen de l’impost nuclear. El fons ha estat ideat pel diputat socialista i alcalde de Batea, Joaquim Paladella, que ha defensat la proposta del PSC davant la cambra.

Els socialistes proposen un fons agrari que provinga de l’impost sobre les instal·lacions que incidixen en el medi ambient -el conegut impost nuclear- i que recapta prop de 150 milions d’euros anuals, en funció de la producció elèctrica de les centrals nuclears. La proposta socialista establix que es destine un 20 % de l’impost -uns 30 milions d’euros cada any- a nodrir el nou fons agrari. En el text, es proposa que este fons puga beneficiar tant a agricultors professionals com a comunitats de béns relacionades amb el sector primari i també persones jurídiques que estiguen en mans -almenys en un 50 %- d’agricultors.

El fons serviria per impulsar el sector agrari segons les línies que marca el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) i les mesures complementàries per promocionar el sector que aplica la Generalitat. En este sentit, es preveu una incidència especial a comunitats de reg per a la modernització del regadiu i també la garantia del relleu generacional al camp.

La proposta no ha rebut cap esmena a la totalitat i durant la sessió de debat tots els grups han coincidit en la necessitat de dotar de nous ajuts a la pagesia del país, sobretot en dificultats associades a la sequera actual i també a la manca de jóvens que es dediquen al camp. Actualment, només un 10 % dels pagesos catalans té menys de 40 anys. “Sense pagesos no hi ha futur a l’entorn rural, i ho puc dir amb ple coneixement perquè soc l’únic pagès de la cambra”, ha destacat Paladella.

Tot i la coincidència amb la resta de grups sobre la necessitat de dotar de nous ajuts al sector primari, la majoria dels grups han expressat que presentaran esmenes al text que han proposat des del PSC. Principalment els altres dos grups majoritaris a la cambra: ERC i Junts per Catalunya. La diputada aldeana de Junts, Irene Negre, ha destacat que “cal estar al costat de la pagesia sempre, facilitant la burocràcia, apostar per un producte de qualitat, garantint el relleu al camp i habilitant ajuts davant les inclemències i plagues que perjudiquen les collites”. Negre també va retreure a Paladella que haja actuat “com si el fons agrari ja sigui una realitat” des de la presentació de la proposició de llei. “Com si vostè tingués garantida la majoria parlamentària que es requerix per tirar endavant la llei”, va afegir.

D’altra banda, des d’ERC, la diputada Marta Fornells va destacar que “el fons agrari és necessari” però va advertir que la proposta socialista presenta mancances i que el seu grup “començarà ja a treballar amb una proposta que garantisca el suport al sector ramader”.

Ara, la llei anirà a la comissió d’Agricultura del Parlament, on hi haurà les compareixences que els grups polítics proposen i també es negociaran i debatran les esmenes. De la comissió sortirà el text definitiu que després es traslladarà a votació al Parlament, qui haurà d’aprovar o rebutjar la nova llei per crear el fons agrari. L’entrada en vigor es donaria durant el pressupost següent a l’aprovació definitiva de la llei del fons agrari. Amb tota probabilitat, ja de cara a 2025.

Sense cap repercussió al fons nuclear del territori

La proposta de creació del fons agrari no tindrà efectes en el Fons Nuclear que ha de destinar un 50 % de la recaptació de l’impost nuclear -prop de 75 milions d’euros- a polítiques de diversificació econòmica a les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs. El fons agrari es nodrirà del 50 % que no es destinarà al territori -al conegut Fons Nuclear- i que actualment es destina al pressupost corrent de la Generalitat.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 24

Últimes notícies