HomeEconomiaEl PECT Ebre Bioterritori suposarà una inversió de més de 3 milions...

El PECT Ebre Bioterritori suposarà una inversió de més de 3 milions d’euros

El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Bioterritori, coordinat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i finançat en un 50% a través dels fons europeus FEDER, ja s’ha posat en marxa. Avui ha tingut lloc la reunió d’inici dels set socis a la seu comarcal, cadascun dels quals impulsa una operació amb una inversió global de 3,1 milions d’euros.

“Amb la trobada d’avui marquem el tret de sortida de les diferents operacions que s’executaran fins a final del 2022, amb l’objectiu de potenciar models de negoci innovadors i sostenibles a les Terres de l’Ebre”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, que ha destacat també que l’ens comarcal és l’única administració del territori que lidera un PECT.

Durant la reunió s’han abordat qüestions de funcionament del PECT Ebre Bioterritori, així com el model de governança i s’ha fet un repàs de la normativa, tant europea com estatal i catalana, que han de complir tots els socis beneficiaris de les operacions.

Pel que fa al fil conductor del PECT Ebre Bioterritori és l’aprofitament del capital  natural de les Terres de l’Ebre per incrementar la competitivitat de les empreses  ebrenques a través de l’impuls de models de negoci sostenibles. En este sentit,  els socis d’este projecte representen totes les tipologies d’actors de la quàdruple  hèlix: l’administració pública, el sistema R+D+I, el sector productiu i empresarial i  la societat civil.

 

Les set operacions del PECT Ebre Bioterritori 

L’emprenedoria cívica per fomentar la sostenibilitat territorial de les  Terres de l’Ebre, a càrrec de la Fundació Cívica Innomnium. Aquesta  operació té l’objectiu de promoure l’emprenedoria cívica i la participació  digital de la ciutadania en els processos d’innovació oberta i descoberta  emprenedora, mitjançant elements de conscienciació per activar el  compromís social i divulgació per fomentar la cultura participativa del  territori. També s’establiran les bases per a la generació de consensos entre  els agents de coneixement, l’administració pública, les empreses i la  ciutadania del territori, per definir i prioritzar reptes i proposar possibles  solucions a la problemàtica socioecològica i econòmica del Delta de l’Ebre.  Entre les actuacions que s’executaran hi ha la creació de “Lo Consell”, “Lo Challenge” i “Lo Plus”.

Living Lab Delta de l’Ebre, a càrrec d’Eurecat. Es posarà en marxa al  centre Eurecat d’Amposta, on s’habilitarà un espai per investigar i proposar  solucions innovadores amb la metodologia de cocreació, codisseny i  cogestió amb els agents socioeconòmics sobre els següents eixos temàtics:  adaptació i mitigació del canvi climàtic; infraestructures verdes; gestió de  l’aigua i sediments al tram final de l’Ebre i ecoturisme i turisme  responsable. Entre altres actuacions es muntarà un laboratori ambiental  d’ecosistemes aquàtics i es reorganitzarà el magatzem per tal d’instal·lar i  posar en marxa equipament d’experimentació i disseny d’infraestructures  verdes. 

Laboratori d’Innovació per a l’Educació Ambiental, a càrrec de la  Universitat Rovira i Virgili (URV). L’objectiu d’aquesta operació és facilitar  l’accés a les tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement als alumnes dels  centres educatius del territori i la població en general. Així aquest  laboratori serà un espai on la tecnologia estarà integrada per donar  resposta a les diferents activitats d’aprenentatge i reptes educatius de la  societat actual. Es crearan els materials adreçats als usuaris del laboratori  que desenvoluparan conceptes relacionats en la mobilitat sostenible,  l’eficiència energètica en el transport, la contaminació atmosfèrica i  lumínica, la conservació de la natura de manera compatible amb les  activitats socioeconòmiques, el món rural, etc. 

Impuls de la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera, a càrrec del  COPATE. Es pretén transformar la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la  Biosfera en un instrument associat al reconeixement de la qualitat dels  productes i serveis desenvolupats a partir de la implementació dels  resultats dels processos d’innovació del territori, incrementant-ne la  visibilitat al mercat. Aquesta operació inclou la creació i implementació de  l’estratègia i del pla de marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera; la  creació del catàleg de productes i del market place EbreBiosfera i la creació  de l’oficina d’acompanyament de la marca.  

Identificació, caracterització i comunicació d’atributs de sostenibilitat  de producte per a les empreses de l’hàbitat, a càrrec del Cenfim. L’objectiu general de l’operació és dotar les empreses hàbitat del clúster  Cenfim del coneixement, eines i recursos adients per a comunicar de  manera eficaç els atributs de sostenibilitat dels seus productes.  Concretament es treballarà en la identificació i caracterització dels atributs  de sostenibilitat i desenvolupament d’eines per a la seua comunicació i es  transferirà el coneixement i la implementació pilot d’eines de comunicació  en empreses d’hàbitat.  

Blue Economy Center, a càrrec de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Es crearà un centre de referència per impulsar els nous models de negoci  basats en l’economia blava a les Terres de l’Ebre. L’actuació inclou els  passos necessaris per a l’adaptació de l’edifici Duanes per allotjar-hi el Blue  Economy Center. També s’impulsaran i es promocionaran les activitats de  recerca, desenvolupament i innovació liderades per les empreses. La  vinculació del teixit ebrenc al mar s’efectua des de les activitats relacionades amb l’explotació dels recursos marins (pesca i aqüicultura), la  transformació i comercialització, així com les tasques portuàries, la  construcció i reparació d’embarcacions, el transport marítim i el turisme  sostenible. 

Coordinació del PECT, a càrrec del Consell Comarcal del Baix Ebre. Assegurar que els objectius del PECT s’assoleixen de forma adequada, a  través del seguiment, gestió, coordinació i avaluació de les diferents  operacions.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 65

Últimes notícies