HomeSense categoriaEl pic de la segona onada sacseja la xarxa de salut i...

El pic de la segona onada sacseja la xarxa de salut i satura l’UCI a l’Ebre

EDICIÓ PAPER // La pressió assistencial sanitària a les Terres de l’Ebre es troba en una situació “molt complicada” i “tensa”, segons apunta el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès. I és que el passat cap de setmana, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre va haver de reestructurar diferents serveis hospitalaris, arran de la detecció de brots, així com l’increment dels pacients ingressats. Així doncs, la falta de professionals sanitaris, alguns de baixa per donar positiu per coronavirus i d’altres en aïllament preventiu, sumat a la manca d’espais per a ingressar pacients, agreuja la situació a l’Ebre, que és “pitjor que la de la primavera passada”, segons apunten professionals sanitaris del Verge de la Cinta. 

La Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de referència del territori, el Verge de la Cinta, amb una capacitat ampliada en les últimes setmanes d’11 a 16 llits -habilitant paritoris-, es troba plena de pacients “majoritàriament” malalts per coronavirus i s’han hagut d’habilitar nou llits més a l’àrea de gabinet de digestiu. Això ha comportat que l’activitat quirúrgica del Verge de la Cinta es limita a intervencions urgents i oncològics, i es deriven intervencions a la Clínica Terres de l’Ebre. 

A l’Hospital Comarcal d’Amposta, que ja tenia dos plantes tancades i l’activitat quirúrgica limitada a cirurgies majors ambulatòries, la detecció d’un altre brot ha provocat el confinament de sis dels seus metges, i s’ha suspès l’atenció d’urgències nocturna, de les 20 h fins a les 8 h. Així doncs, els usuaris que requerisquen atenció sanitària urgent en este horari han de trucar al 061 per tal que els donen resposta assistencial i els deriven segons el seu nivell d’urgència. Durant l’horari nocturn hi ha un Vehicle d’Intervenció Ràpida del Sistema d’Emergències Mèdiques dotat de metge, a l’exterior del centre, per tal de fer front a les possibles emergències que es puguen donar. 

A l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre també s’han detectat positius entre els professionals sanitaris, la qual cosa ha provocat que, des d’este dilluns, quede suspesa la programació de cirurgia general. De moment es mantenen les intervencions urgents i oncològiques, així com les consultes externes. 

Hi ha 17 pacients ingressats a l’UCI del Verge de la Cinta

El nombre de persones ingressades per Covid-19 a l’Ebre continua superant la vuitantena, però s’han duplicat a l’UCI: al Verge de la Cinta, hi ha 22 positius ingressats a planta i 17 a l’UCI, a l’Hospital Santa Creu de Jesús n’hi ha 17, a l’Hospital Comarcal d’Amposta, 20 pacients, i a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, hi ha 6 ingressats. 

Esta congestió hospitalària coincidix en el fet que hi ha 70 professionals sanitaris que han donat positiu i desenes de sanitaris -al tancament d’esta edició n’hi havia 76-  estan o han estat en aïllament domiciliari preventiu. 

La reorganització dels serveis sanitaris ha fet que moltes atencions es deriven a l’hospital de Tortosa, on s’ha vist col·lapsat el servei, ja que estos dies s’han pogut veure cues d’ambulàncies del Suport Vital Bàsic (SVB) a l’exterior del servei d’Urgències del Verge de la Cinta.

La plataforma Salvem les Ambulàncies de les Terres de l’Ebre, en declaracions a Imagina Ràdio, denuncien que “les ambulàncies estan desbordades perquè han d’esperar, de vegades fins a 3 hores amb el pacient a dintre, per a poder transferir els malalts sospitosos o confirmats de coronavirus”.  Una situació que, diuen, “posa en risc el professional”, ja que “mentre el malalt està dins l’ambulància, qui ha de custodiar-lo és el tècnic o tècnica de l’ambulància i l’espai a dins del vehicle és molt reduït”. 

La plataforma afirma que això ha generat que diverses poblacions del territori es queden sense cap ambulància durant hores. Salvem les Ambulàncies de les Terres de l’Ebre lamenten que estan patint una greu situació per la manca d’ambulàncies -actualment hi ha 13 ambulàncies de SVB 24 hores, 5 de SVB que treballen 12 hores durant el dia, 3 ambulàncies de Suport Vital Avançat i un Vehicle d’Intervenció Ràpida-  que s’ha vist agreujada per la pandèmia.  

Fonts del Verge de la Cinta alerten del col·lapse sanitari d’Urgències

Segons apunten fonts de l’hospital “les ambulàncies no poden descarregar els pacients perquè no tenim llits per a ubicar-los”, la qual cosa ha fet que hagen de “valorar-los dins les ambulàncies”. 

La situació al Verge de la Cinta és “caòtica”. Cada dia s’estan produint canvis en els protocols, es modifiquen àrees per a poder atendre casos Covid, ja que no poden estar “en sales d’espera”, i la tensió s’incrementa, ja que “falten mans per a cobrir les baixes de professionals que estem tenint. S’estan habilitant llocs per a aconseguir llits d’on siga, però no hi ha professionals per a treballar”, detallen. Aquí rau la diferència amb la primavera passada. 

Durant la primera onada del virus, “estàvem més atemorits perquè no sabíem el que ens trobaríem, no teníem gaire material i tot era nou”, expliquen. Ara, però, “estem molt més preparats per a fer front al virus, tenim material, tenim més coneixement, més proves i tractaments a fer, però ens falten mans i espais per a atendre pacients”. I les previsions no són bones, ja que, des del centre hospitalari calculen que s’incrementaran els pacients en les pròximes dos setmanes, mentre actualment l’UCI ja està plena. 

Una de les fonts assenyala que la preocupació va en augment en veure que “ja estem col·lapsats ara”, i afegix que “el que em fa por és que algú necessite ingressar a l’UCI i no puga tenir llit, tot i l’esforç que s’està fent per a habilitar llits d’UCI com siga”. Això genera la sobrecàrrega dels professionals sanitaris que estan actius, ja que han de fer torns extres per a poder cobrir les baixes i no poden descansar, sumat a l’estrès emocional de treballar amb tanta pressió. 

 

Imatge d’arxiu de l’entrada principal a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. | foto: núria caro

 

Canvi d’estratègia en l’atenció primària

Els Centres d’Atenció Primària seguiran oberts, a diferència de l’estratègia durant la primera onada, per tal de garantir la continuïtat i seguiment de les necessitats sanitàries no Covid. La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre assenyala que a l’Atenció Primària es mantindrà el seguiment de persones Covid, i de les persones amb problemes crònics per a evitar descompensacions, així com el seguiment domiciliari i de persones a residències. També es mantindran les cures de ferides, vacunacions, revisions pediàtriques, urgències i emergències. Quant als Consultoris Locals també s’intentarà no tancar-los mentre la situació ho permeta. 

 

Reactivada la contractació d’estudiants

El Departament de Salut ha reactivat la contractació d’estudiants d’últim curs d’infermeria i medicina, així com els titulats a fora d’Europa i professionals sanitaris jubilats per tal d’afrontar la pandèmia del coronavirus. Una mesura que no ha estat ben vista pel sindicat d’infermeria de Catalunya, SATSE, i recorda al Govern de la Generalitat que la contractació d’estudiants de darrer curs de medicina i infermeria és “una mesura excepcional” i remarca que en una situació de crisi “no s’ha de recórrer sistemàticament” a este col·lectiu. El sindicat admet que la situació és complexa i calen més professionals, però remarquen que la contractació només s’hauria de fer amb la condició que els estudiants no estiguen “a primera línia de batalla” i que un expert els tutele i supervise. 

 

Creació d’un gabinet de crisi

La situació epidemiològica i l’estat dels ingressos i la disponibilitat de llits ha portat el Departament de Salut a l’Ebre a crear un gabinet de crisi per a la gestió de la pandèmia. Està configurat per membres de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, del Sistema d’Emergències Mèdiques, de la direcció de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i la direcció de l’àrea de serveis assistencials del CatSalut. Es reunixen diàriament per a gestionar i prendre decisions pel que fa als recursos assistencials, fluxos entre els diferents recursos, i totes aquelles mesures que siguen necessàries per a fer front a la nova realitat seguint l’estratègia consensuada al Pla de contingència territorial.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 25 = 32

Últimes notícies