HomeSocietatEl pla pilot per a la gestió selectiva de fitosanitaris caducats o...

El pla pilot per a la gestió selectiva de fitosanitaris caducats o cancel·lats aconsegueix recollir 17 tones

El pla pilot per a la gestió selectiva de fitosanitaris caducats o cancel·lats ha aconseguit recollir 17 tones de residus, quadruplicant així les previsions inicials d’aquesta acció per solucionar la gestió d’aquests productes una vegada ja no fan servei. Les 10 cooperatives agràries del projecte pilot iniciat al novembre es reuneixen per valorar aquests resultats i analitzar les possibilitats d’un sistema col·lectiu de recollida liderat pel sector. La iniciativa es va prendre en base a l’entrada en vigor del Reial Decret 285/2021 a partir del qual no està permesa la tinença per part d’agricultors ni cooperatives de fitosanitaris caducats o cancel·lats.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha expressat la seva satisfacció pels “excel·lents resultats” obtinguts amb el pla pilot per a la recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats. El pla va ser impulsat conjuntament amb la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica.

Per àmbits territorials, les 17 tones de residus s’han recollit al Penedès (3.337,5 quilos), les comarques de Ponent (2.440 quilos), el Camp de Tarragona (2.138 quilos), les comarques de Barcelona (523,5 quilos) i el Baix Ebre i el Montsià (110,5 quilos). Per sectors productius, la recollida de productes fitosanitaris s’ha concentrat en el sector del vi (2.743,7 quilos), l’olivera i la fruita seca del Camp de Tarragona (2.720 quilos), la fruita dolça (2.440 quilos), l’horta (361,7 quilos) i els cítrics i l’olivera de les Terres de l’Ebre (183 quilos). La mitjana de fitosanitaris lliurats per explotació participant al pla pilota ha estat de 93,4 quilos.

Les cooperatives participants han valorat que, amb aquest projecte, s’ha aconseguit gestionar una xifra molt important i apunten que seria necessari un sistema estable per donar als residus que encara puguin restar a les explotacions o aquells que es generin en un futur. En aquest sentit, han plantejat millores que facilitarien la consolidació d’un sistema col·lectiu de recollida d’aquests residus que requeriria d’un major suport públic per millorar-ne el disseny i, durant les primeres fases, fidelitzar a socis i cooperatives.

Josep Lluís Escuer, responsable de subministraments de la FCAC, destaca que la implicació amb el projecte pilot demostra la “responsabilitat social i el compromís” de les cooperatives agràries cap al medi ambient i la implementació de polítiques de sostenibilitat. La solució col·lectiva aportada per les cooperatives, segons Escuer, podria ser una bona estratègia per solucionar la gestió de residus, resolent de forma agrupada una problemàtica que els agricultors no poden assumir individualment.

Les cooperatives que han participat en el projecte pilot són representatives del conjunt del territori. Es tracta de Conca de la Tordera (Palafolls), Cooperativa Agrícola el Progrés-Garbí (Malgrat de Mar), Covides (Vilafranca del Penedès), Grup Cooperatiu Fruits de Ponent (Alcarràs), Fruitera de Corbins (Corbins), Grup Cooperatiu Cevipe (Bellvei del Penedès), Coselva (La Selva del Camp), Celler Cooperatiu de Vila-rodona (Vila-rodona), Soldebre (Tortosa) i Cooperativa Agrícola Catalana de l’Aldea (l’Aldea).

A més de les cooperatives que van cedir l’espai per a la recollida dels productes, l’empresa Tradebe va fer la gestió dels fitosanitaris gratuïtament per a les explotacions participants gràcies al finançament de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DACC.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

76 + = 83

Últimes notícies