HomePolíticaEl Ple de Sant Jaume insta a Salut a recuperar l’assistència sanitària...

El Ple de Sant Jaume insta a Salut a recuperar l’assistència sanitària 12 hores al CAP

El darrer Ple de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha tornat a abordar la problemàtica pel “deficient servei d’atenció sanitària” que rep la ciutadania de la població. L’alcalde de Sant Jaume, Joan Castor Gonell, va explicar al Ple que l’Ajuntament està rebent queixes des de fa molt temps i ha recordat que “el nombre d’habitants s’ha incrementat i la mitjana d’edat dels pacients també, per tant es necessiten més hores d’atenció mèdica al CAP i, justament, s’està produint el contrari”.

Per a l’alcalde, “fa molts anys que el Departament de Salut està maltractant i enganyant la ciutadania de Sant Jaume d’Enveja” va recordar que “tot va començar al 2011 quan teníem servei mèdic 24 hores i vam passar a 12. El CAP es tancava a les nits i en caps de setmana i festius, a canvi es consolidaria el servei nocturn d’ambulància al municipi. Al 2014, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, posava en marxa la licitació del servei de transport d’ambulància urgent i no urgent de tota Catalunya, el servei nocturn de Sant Jaume d’Enveja desapareixia. Ens van enganyar. Al 2020, amb l’arribada de la pandèmia, el CAP Sant Jaume passava a estar obert només als matins, amb el compromís que en normalitzar-se la situació recuperaríem l’horari anterior, encara estem igual” declarava Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume d’Enveja.

Davant l’actual situació, el  Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat, instar al Departament de Salut a recuperar almenys el servei sanitari que el municipi de Sant Jaume d’Enveja tenia abans de la pandèmia (12 hores). També a que es doti el centre del personal mèdic necessari per atendre a la població de Sant Jaume d’Enveja i Els Muntells tal com es mereix, donat que dos metges ja fa molt de temps que són totalment insuficient.

“Sant Jaume d’Enveja i Els Muntells, sempre havia tingut dos metges a jornada completa, dos metges que no feien guàrdies nocturnes a cap lloc. A partir de l’any 2017 ja van aparèixer els primers símptomes de que feien falta més hores d’atenció mèdica. En jubilar-se un dels metges, veiem que els substituts fan moltes guàrdies nocturnes al CAP de Deltebre, tenen dret a una part de jornada lliure en acabar la guàrdia. Ara ens trobem amb més habitants, amb una població molt envellida, amb menys hores efectives de metge i amb una quarta part d’hores d’atenció al CAP de les que teníem.” Manifesta Carla Quesada, Regidora de Salut i Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja.

Conveni amb l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Sant Jaume 

El Ple també va aprivar el conveni de col·laboració amb l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Sant Jaume amb l’objectiu comú de fomentar la cultura en general, l’esport, la música, l’oci i el benestar general de l’alumnat i la ciutadania. L’Ajuntament donarà suport material i humà en les activitats que organitzi l’AFA. També cedirà gratuïtament els espais que siguin necessaris per portar a terme les esmentades activitats. L’Ajuntament també garantirà el suport econòmic anual consensuat i l’AFA s’encarregarà d’organitzar, coordinar i desenvolupar les esmentades activitats. “Des de la Regidoria d’Educació continuarem estant al costat de la comunitat educativa i col·laborant en tot allò que suposi el foment de la cultura, l’esport i l’oci a l’escola i al municipi”, ha deixat clar la regidora d’educació Mònica Colàs.

Moció de reconeixement a les comunitats de regants

El ple també va aprovar una moció del PSC per al reconeixement del paper multifuncional de les comunitats de regants del Delta de l’Ebre. Segons s’explica a la moció, “les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre gestionen tota la infraestructura de reg i de desguàs al Delta, infraestructura que genera importants costos de manteniment, la subsidència de Delta i l’increment del nivell del mar fan cada cop més necessari el bombeig d’aigua. Amb l’increment del cost de l’energia, les esmentades despeses s’incrementen enormement i es fa difícil que els pagesos les puguin assumir. Tant és així que aquest any 2022, la Comunitat de Regants de l’Esquerra ha pres la decisió de tallar el subministrament d’aigua molt abans de l’habitual, possiblement la Comunitat de la Dreta ho farà l’any vinent si les coses no canvien. És evident que l’aigua al Delta és molt necessària no només per temes agrícoles, també a nivell cinegètic, pesquer, aqüícola, ambiental i turístic. No és just que totes aquestes despeses de manteniment i gestió recaiguin sobre el pagesos. Per això es demana al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya que es reconegui aquest paper multifuncional de les Comunitats de Regants del Delta de l’Ebre i es puguin compensar econòmicament els sobrecostos generats per fer circular l’aigua pel conjunt de la plana deltaica fora del període agrícola, també línies d’ajuda econòmica per portar a terme inversions per fer possible la producció d’energia renovable”.

“No podem carregar als pagesos totes les despeses de la gestió i el manteniment de la infraestructura hidràulica del Delta, quan és tant necessària per tots els sectors productius del Delta, per al Parc Natural i per al manteniment del Medi Ambient en general”, va insistir al Ple, Xavi Llorach, regidor de Sostenibilitat i Activitats Tradicionals de l’Ajuntament de Sant Jaume.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 29

Últimes notícies