El polígon industrial Les Planes, de Gandesa, ha quedat petit. La demanda de terreny per part d’empreses com Gràfiques Salaet, Freshly Cosmètics o Limplas ha fet necessari l’augment de les hectàrees hàbils per a l’activitat industrial. La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) ja ha aprovat la proposta per augmentar en onze hectàrees el polígon industrial, tal com reclamava l’Ajuntament.
Actualment, no hi ha cap hectàrea disponible al polígon La Plana, de Gandesa. L’alcalde, Carles Luz, destaca que “era una demanda molt important que feia temps que l’Ajuntament reclamava a l’Incasòl”. La voluntat principal no és que empreses de fora de la població s’hi puguen instal·lar, sinó donar sortida a la demanda de les empreses locals, que s’han expandit i necessiten créixer per augmentar la seua producció. “Tenim un teixit empresarial molt potent. Parlem d’una comarca agrícola, però des de la vessant local, Gandesa té també molt potencial de la indústria”, ha destacat Luz.
Una de les demandes de l’Ajuntament era que facilités l’accés a parcel·les d’una extensió reduïda. “Ens trobem, de vegades, que les empreses locals volen instal·lar-se al polígon, però per això necessitem parcel·les petites: d’esta manera, empreses com ara tallers, petites empreses o ferreteries que es voldrien instal·lar al polígon si hi hagués terreny disponible”, ha destacat l’alcalde.
Salaet vol 20.000 metres més
L’empresa que més extensió ocupa al polígon és Gràfiques Salaet, que es dedica a la fabricació d’embalatge de paper i cartró per a la indústria alimentària. El canvi dels embalatges de plàstic pel paper i cartró ha suposat un gran augment de la demanda dels productes de l’empresa, i ha disparat les exportacions. Avui, prop del 40 % de la producció es consumix a nivell internacional. “Ara mateix estem pràcticament al límit, i necessitem ampliar de cara als propers anys per donar resposta als nous clients que van sorgint”, ha destacat el director d’operacions de Salaet, Quico Tomàs en declaracions a Canal Terres de l’Ebre.
Altres empreses que estan interessades en nous terrenys són Pinsos Borràs -amb una inversió de 15 milions d’euros-, Limplas -que vol ampliar la seua planta- o Freshly Cosmètics -que ha traslladat part de la seua producció a la capital de la Terra Alta, on només tenia el centre logístic-, a banda d’altres petites empreses amb presència a la població. “Cal donar resposta ràpida pels projectes de creixement a les empreses del territori, són la gran majoria de Gandesa i en els propers anys poden experimentar un augment de producció molt profitós per tota la zona”, ha subratllat Luz.