D’un costat, sensibilitzar dels problemes mediambientals que amenacen el planeta i incentivar el compromís dels joves per a protegir i restaurar els sistemes ecològics de la Terra. De l’altre, promoure i donar a conèixer accions que treballen en este sentit. Després de 12 edicions dels premis Mayor Zaragoza, les dos últimes van instaurar el format vídeo o clipmetratge dels treballs que opten a premi i l’última ja va fixar l’amenaça del canvi climàtic com a eix temàtic al voltant d’una frase de Federico Mayor Zaragoza: ‘Salvem el planeta. Actuem ara perquè després pot ser massa tard.’ Ara, l’Associació d’Amics i Amigues de la UNESCO de Tortosa ha decidit consagrar esta doble variable, la producció audiovisual i la crisi climàtica, en una 13a edició la divulgació i comunicació al voltant de la qual ha estat encomanada a Terres & Landscape Travel Communication, impulsora i organitzadora del Festival de cinema turístic Terres Catalunya. El seu ideòleg, Santi Valldepérez, va agrair la confiança i va anunciar que intentaran aportar la seua experiència tecnològica a la revaloració dels premis Mayor, que d’entrada ja compten amb un nou web www.premifmz.cat en què s’expliquen els objectius i les bases del certamen.
El Premi està obert a vídeos de dos minuts elaborats per un mínim de tres persones i està dotat amb 5.000 euros. En concret, hi ha previstos premis de 500, 300 i 200 euros en cadascuna de les cinc categories en què es convoca: centres educatius i alumnat de cicle superior d’educació primària i primer cicle d’ESO; segon cicle d’ESO; batxillerat i cicles formatius; graus universitaris; entitats, institucions i altres, d’arreu del món.
Els tres eixos temàtics, que aprofundixen en la problemàtica mediambiental, són: els valors ecològics promoguts per la Carta de la Terra; els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) recollits en l’agenda 2030 de les Nacions Unides; i el coneixement de la biodiversitat de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, declarada per la UNESCO l’any 2013. Però, a més a més, una de les novetats d’enguany és que d’alguna manera els treballs hauran d’incloure l’aigua com a premissa irrenunciable, encara que no siga el tema principal del treball. De fet, l’entrega dels premis es farà el 21 de març a l’Auditori Felip Pedrell, amb la presència de Mayor Zaragoza, la vigília del Dia Mundial de l’Aigua. Reserva de la Biosfera i aigua, per tant, territorialitzaran un certamen amb vocació internacional.
Les inscripcions es poden fer fins al 20 de desembre i l’entrega de treballs es tancarà el 20 de gener. Un cop enregistrat i editat el vídeo, s’ha de penjar en alguna plataforma d’emmagatzematge de vídeos en línia i enviar l’enllaç amb la resta de camps del full de registre al web dels premis. L’any passat s’hi van presentar 65 treballs; i la presidenta de l’Associació, Montserrat Esteve, confia que l’aposta promocional i comunicativa -a través de Terres Landscape- i l’actualitat de la qüestió climàtica faça augmentar-ne enguany la participació.