HomePolíticaEl pressupost de Tortosa s’enfila als 75,8 M€, però seguix sense cap...

El pressupost de Tortosa s’enfila als 75,8 M€, però seguix sense cap suport extern per a ser aprovat

L’Ajuntament de Tortosa preveu un pressupost per a l’exercici 2022 de 75,8 M€, dels quals 35,8 M€ corresponen a l’Ajuntament. Això representa un increment de de 5,3 M€, que principalment van a parar a GESAT i Tortosa Salut, amb 4,6 M€ d’augment per al funcionament de l’hospital de la Santa Creu i la Clínica Terres de l’Ebre. L’equip de govern (Junts per Tortosa i el PSC) destaca que l’Ajuntament reforça l’aposta per la sanitat pública de titularitat municipal, en un moment encara marcat per la situació de pandèmia.

De fet, un dels principals arguments per a demanar el suport al pressupost és que els comptes, considerats “tècnics”, i que no preveuen ni la concertació de cap préstec ni cap gran inversió, permeten actualitzar la situació de despesa corrent i ingressos amb relació a les previsions del 2018, quan se’n van elaborar els últims. A més a més, l’equip de govern insistix que comporten increments destacables en els àmbits de despesa social (28 % ), cultura (51 %), subvencions a entitats esportives (40 %), ajuts a la rehabilitació d’immobles al nucli antic (25 %) o aportacions a les EMD i pobles (20 %).

Alerta que hi ha en joc la disponibilitat de 3,8 milions d’euros per l’increment en la participació de tributs de l’Estat i en la previsió d’ingressos de l’impost de construccions, sobretot per la implantació de Kronospan a la ciutat. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va avisar que en el cas que el pressupost no puga ser aprovat, es generaria la necessitat d’atendre primer, amb el pressupost del 2019 com a referència, el pagament de nòmines o contractes de subministraments de serveis bàsics, com els residus o l’electricitat, costos que s’han disparat recentment.

“En esta situació, caldria reduir altres despeses i dixar de prestar serveis previstos. Per tant, un vot contrari a este pressupost perjudicaria no tant a l’alcaldessa ni al Govern, sinó a la ciutadania de Tortosa”, va declarar. També va avançar que el pressupost reserva dotació per a la redacció del projecte de la nova pista d’atletisme, una vegada l’Ajuntament haja pogut expropiar els terrenys situats a Jesús.

Ni tan sols este punt, una de les demandes de l’oposició, resulta convincent a ulls de l’oposició. El portaveu d’Esquerra, Xavier Faura, va acusar l’Ajuntament de no haver fet cap gestió per a l’esmentada expropiació. Va ser, en tot, cas, el retret més feble que va fer a l’alcaldessa abans d’anunciar el seu ‘no’ sense pal·liatius al pressupost. Faura considera que l’equip de govern no ha fet res pel diàleg ni pel consens, tot i estar en minoria: “El consens es busca treballant, abans d’anunciar a la premsa els detalls d’un pressupost que no té majoria per a aprovar”, va denunciar.

Faura va recordar que a l’inici del mandat va oferir a Roigé, segons va dir, un pla de ciutat consensuat perquè, des de l’oposició, Esquerra pogués garantir la governança si es complia el guió acordat, i que encara el 2020 va facilitar una modificació pressupostària “a canvi de res” per responsabilitat, però que el fet que el 2020 el Govern municipal ni tan sols presentés un pressupost va ser “un punt d’inflexió sense retorn” en el trencament dels ponts amb ERC. Faura acusa Roigé de dur una política “gris i erràtica” i de “relegar l’oposició a l’ostracisme”.

A més a més, nega que l’Ajuntament estiga reduint el seu nivell d’endeutament, com assegura l’equip de govern, o que el ‘no’ als comptes supose un bloqueig dels ingressos no previstos en els pressupostos vigents. “Els diners entraran i se’n retardarà la disponibilitat, però igualment es podran utilitzar amb una modificació de crèdit”, va assegurar. En canvi, el Govern local sosté, a instàncies d’Intervenció, que la normativa no permet fer-ho.

Faura va acabar suggerint a Roigé que pacte amb Ciutadans o que, si no aconseguix tirar endavant els comptes, presente una qüestió de confiança. Movem també ha reiterat la seua negativa a aprovar el pressupost, perquè diu que el Govern “no vol pactar res” amb ells. Com Ciutadans, Movem va reclamar una partida de 500.000 euros per a comprar terrenys per a un hospital nou, per tal d’obrir-se a facilitar l’aprovació del pressupost, però Roigé respon que primer cal que la Generalitat aposte per un nou hospital, i que en tot cas mig milió d’euros no seria suficient.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 79

Últimes notícies

-->