HomeTerres de l'EbreEls desembassaments controlats eviten que la riuada tinga afectacions greus a les...

Els desembassaments controlats eviten que la riuada tinga afectacions greus a les Terres de l’Ebre

Les maniobres de desembassament que s’han efectuat des del passat divendres, dia 10, al sistema d’embassaments de Riba-roja d’Ebre, Flix i Mequinensa han evitat danys a la part final de l’Ebre. La crescuda del riu ha provocat inundacions a la part mitja de la conca, a les comunitats de la Rioja, Navarra i Aragó, on ha afectat nuclis urbans i terrenys de cultiu, i se’n calculen pèrdues milionàries.

El cabal va superar els 2663 metres cúbics per segon a Novillas, el poble d’entrada de l’Ebre a l’Aragó. Més d’una cinquantena de veïns van haver de ser evacuats i els cossos d’emergència han vetllat durant tota l’última setmana per a evitar danys personals. I la situació ha estat similar en altres poblacions de la zona, com la ciutat de Tudela, i fins a arribar pràcticament a Saragossa, on les afectacions ja han estat molt menors. Les pèrdues es xifren en uns 200 milions d’euros, només a l’Aragó, i en prop de 8 milions, a Navarra.

A les Terres de l’Ebre, la crescuda del riu s’ha pogut controlar amb el sistema d’embassaments de Riba-roja d’Ebre, Flix i Mequinensa, que han desembassat quantitats superiors als 1500 metres cúbics per segon per tal de poder retindre l’avinguda del cabal alimentat per les pluges de les darreres setmanes a la zona nord de la península.

La crescuda, però, no ha provocat grans danys ni en camps de cultiu ni a les poblacions més pròximes al curs fluvial. Els danys s’han limitat a alguns dels embarcadors, com el de Móra d’Ebre, que han estat afectats per l’elevat cabal; els passos de barca, com el de Flix; o alguns passejos de Ribera, que han pogut quedar negats pel creixement del riu.

En la majoria de municipis, les guàrdies municipals i els agutzils han precintat els accessos al riu com a mesura de prevenció i s’hi ha aconsellat mantenir una distància prudencial.
L’episodi pot acabar beneficiant, encara que siga de forma puntual, l’aportació de sediments fluvials al delta de l’Ebre, que patix regressió i subsidència en gran mesura per la falta d’estos sediments provinents del curs elevat del riu.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 4 =

Últimes notícies

-->