HomeEconomiaEl preu de la llum baixa lleugerament però continua per sobre els...

El preu de la llum baixa lleugerament però continua per sobre els 310 euros el MWh

El preu de la llum pels clients de la tarifa regulada baixa este dijous un 1,5% en comparació amb dimarts, fins als 311,15 megawatts hora (MWh), segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE).

Així doncs, tornarà a superar els 300 euros i marcarà la segona xifra més alta des que va entrar en vigor l’excepció ibèrica, el 15 de juny. Aquest preu és el resultat de sumar el preu mitjà de la subhasta del mercat majorista (162,22 euros/MWh) i la compensació que es pagarà a les centrals de cicle combinat per l’aplicació del topall del gas (148,93 euros/MWh). En relació a l’any passat, el preu de la llum serà un 268,4% més car, ja que el 14 de juliol del 2021, el resultat del ‘pool‘ va ser de 84,46 euros.

Les altes temperatures registrades, l’alta demanda i les tensions internacionals del mercat del gas en un moment en què Rússia ha tancat el gasoducte Nord Stream I a Alemanya per manteniment han impulsat el preu de l’electricitat. El mercat de referència a Europa que marca el preu del gas –el TFF holandès– se situa per sobre dels 170 euros, a nivells del març, quan es van batre tots els rècords.

L’excepció pel mercat ibèric pactada amb la Unió Europea permet fixar el preu del gas que es fa servir a les centrals per a generar electricitat en 40 euros el MWh encara que el seu preu de mercat siga més elevat. La mesura busca evitar que els alts preus es contagien a la resta d’energies a la subhasta del mercat majorista, on l’última tecnologia en entrar i la més cara marca el preu de l’electricitat.

El topall del preu del gas per la generació d’electricitat està en vigor des del 15 de juny, quan va marcar 59,68 euros el megawatt hora. Ara, la compensació que paguen els clients és més del doble (148,93 euros).

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 28

Últimes notícies