HomeEconomiaEl preu de la llum segueix disparat i aquest dilluns marca un...

El preu de la llum segueix disparat i aquest dilluns marca un nou màxim històric: 339,84 euros MWh

El preu de la llum segueix disparat i aquest dilluns marca un nou màxim històric: 339,84 euros MWh, segons les dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). Es tracta del segon dia consecutiu que el preu de l’electricitat bat el rècord després que avui diumenge s’assolissin els 319,63 euros MWh. Demà pujarà un 6,32% més i serà el cinquè dia que trenca la barrera dels 300 euros. La franja horària més cara aquest dilluns serà de vuit a nou del vespre amb un import de 375 euros MWh, mentre la franja més barata serà entre les quatre i les cinc de la matinada amb 267,99 euros MWh. Si les xifres es comparen amb el desembre del 2020, el preu de la llum s’ha multiplicat per set en 12 mesos.

El dilluns 21 de desembre del 2020 la llum costava 46,79 euros/MWh de mitjana, molt lluny dels 339,84 euros MWh de demà dilluns 20 de desembre del 2021 (un +626,31%). En un context marcat per l’encariment del preu del gas i el petroli, els drets d’emissions de CO2 i els problemes per posar en marxa el gasoducte Nord Stream 2, el govern espanyol ha anunciat que mantindrà fins a final del primer trimestre de 2022 la rebaixa d’impostos de la factura de la llum per compensar l’escalada de preus.

Tot i que la pujada és generalitzada a tot Europa, Espanya és un dels països més afectats, ja que un percentatge important de la seva població està acollida a la tarifa PVPC, que és la que pateix les fluctuacions del mercat. Segons dades del Banc d’Espanya, vora un 40% de les famílies a l’Estat disposen d’aquesta tarifa. La resta de clients tenen una tarifa contractada al mercat lliure i paguen un import fix cada mes per la llum.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

11 + = 17

Últimes notícies