HomeSocietatEl programa Sempre Acompanyats de la Fundació “la Caixa” atén a Tortosa...

El programa Sempre Acompanyats de la Fundació “la Caixa” atén a Tortosa prop de 150 persones grans en situació de soledat

En un context marcat per l’augment de casos de persones en situació de soledat, el programa Sempre Acompanyats de la Fundació “la Caixa” ha atès des de principis d’aquest any més de 900 persones grans a Catalunya; a tot Tortosa i els pobles de Jesús, Campredó i Vinallop, 143 persones, de la mà de Creu Roja Catalunya i 19 persones voluntàries i amb la col·laboració dels ajuntaments. Tot això mitjançant una metodologia innovadora i en constant evolució juntament amb la comunitat i les administracions.

L’augment de l’esperança de vida, les noves formes de convivència familiar i una organització diferent de l’ús del temps plantegen una realitat cada vegada més complexa de la qual sorgeixen nous reptes, entre els quals hi ha la soledat, que s’estima que afecta prop de 3 milions de persones. El programa de Gent Gran de la Fundació “la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En el conjunt d’Espanya, la gent més gran de 65 anys representa el 19,6 % de la població (9.310.828 persones). Segons les dades de projecció de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2035 hi podria haver més de 12,8 milions de persones grans, és a dir, constituirien el 26,5 % del total d’una població que superaria els 48 milions d’habitants.

La missió del programa Sempre Acompanyats és empoderar les persones grans en situació de soledat posant-les al centre, com a subjectes actius del seu procés d’envelliment, i acompanyant-les en la cerca d’una vida plena per mitjà del foment de les seves relacions de benestar i suport. Així mateix, el programa busca la implicació de la ciutadania i l’entorn comunitari per construir aliances i treballar en xarxa.

Aquest any, la implicació de 140 entitats socials i 218 professionals i 172 voluntaris han fet possible el desenvolupament d’aquest programa a Catalunya.

Els carrers com a altaveu de la soledat no desitjada de gent gran

Amb la finalitat de sensibilitzar la societat, s’ha posat en marxa l’acció “La soledat no es veu, se sent”, que per mitjà de missatges i imatges situats a diferents punts d’aquestes ciutats fa visible el sentiment d’aïllament que viuen milions de persones grans a casa seva.
A més, amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre), s’han realitzat diferents accions que donen valor a la importància de les relacions socials i fan visible la soledat com un repte de la nostra societat en un doble sentit: pot afectar a tothom, independentment de l’edat, i a la vegada, cadascú pot aportar el seu granet de sorra.
Concretament, a Tortosa, este dilluns 2 s’han realitzat activitats gratuïtes i obertes a tothom, com una taula de debat titulada Si vols parlar, som aquí, o diverses activitats, com taitxí, entre d’altres, a l’Espai Fundació “la Caixa”.

Estes activitats són una mostra de les diferents actuacions que s’impulsen durant l’any per sensibilitzar, detectar persones en soledat i teixir aquesta xarxa de suport i de relacions, amb la col·laboració sempre del teixit associatiu i de les institucions locals. Per exemple, aquest estiu s’han impulsat accions dirigides a la gent gran que es quedava sola durant les vacances.

A més, el programa Sempre Acompanyats ha llançat 12 converses en format àudio amb gerontòlegs i psicòlegs experts que aborden des de diferents perspectives les claus per comprendre la soledat posant l’accent en la prevenció i en les eines per a l’empoderament.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies