HomeCulturaEl projecte Garba mostra noves formes d'investigar i de crear art a...

El projecte Garba mostra noves formes d’investigar i de crear art a partir de materials i reptes socials de l’Ebre

A la resid猫ncia art铆stica Baladre que gestiona el centre d’art Lo Pati, donen la benvinguda als visitants dues intervencions, un grup escult貌ric als arrossars de Balada i una mostra de curiosos barrets, tot fet amb mat猫ria org脿nica. Les dues accions formen part del projecte Garba, presentat aquest cap de setmana a la casa art铆stica. Els barrets s贸n el resultat de l’experimentaci贸 amb materials del delta de l’Ebre que ha fet Sara de Ubieta, arquitecta, dissenyadora i artesana, i les escultures inspirades en peces de jard铆 i que recorden restes 貌ssies gegants s贸n obra de David Bestu茅. A dins, el comissari Marc Navarro exposa un projecte de recerca sobre el transport ferroviari i tots els problemes actuals de mobilitat que genera el tren.

Garba 茅s una iniciativa pensada per abordar els reptes ecosocials del Delta i les Terres de l’Ebre a trav茅s de l’art contemporani i t茅 per objectiu “estimular la col路laboraci贸 entre els artistes, els cient铆fics i la ciutadania” per promoure i experimentar amb mat猫ries primeres del Delta. Amb aquesta intenci贸, durant dos anys, es promouran trobades trimestrals i tallers amb les escoles d’art i amb empreses i organitzacions del territori, amb qui plantejar nous usos de materials.

Els impulsors de Garba s’han proposat “localitzar i reivindicar” nous usos als residus de l’activitat econ貌mica del delta de l’Ebre com 茅s el cas del grup escult貌ric de David Bestu茅 que ha recobert les seves peces de guix amb closques de musclos, flors, clofolla d’arr貌s o fibres vegetals. Amb aquests mateixos materials de “rebuig industrial i cultiu local” ha treballat De Ubieta per trobar les f贸rmules i crear un ampli cat脿leg de barrets. La dissenyadora va pensar en el barret “perqu猫 茅s una indument脿ria representativa del Delta“. “Parla molt del territori, ja que hi ha un soleig molt gran i perqu猫 es fa servir no nom茅s per treballar, sin贸 tamb茅 per l’oci“, ha detallat.

Tres exemples d’una iniciativa a llarg termini

Com ha apuntat el comissari de Garba, els tres primers projectes exemplifiquen les diverses “maneres d’investigar sobre el territori i de posar en joc les pr脿ctiques art铆stiques i el treball sobre el lloc espec铆fic“. “脡s a dir, com treballar des d’un 脿mbit geogr脿fic, com en aquest cas 茅s les Terres de l’Ebre, influeix i dona contingut i dona una estructura de treball a les pr脿ctiques art铆stiques“, ha detallat.

El projecte sorgeix d’una beca de la Fundaci贸 Daniel i Nina Carasso que desenvolupa activitats centrades en el suport i la promoci贸 de projectes que aborden reptes ecosocials. Tamb茅 compta amb el finan莽ament de Lo Pati. Les dues institucions comparteixen l’objectiu “d’inspirar, crear consci猫ncia i mobilitzar la comunitat” per “ajudar a imaginar i construir futurs sostenibles” i “acompanyar projectes basats en la col路laboraci贸 entre artistes, investigadors de diverses disciplines“. “Al final s’ha acabat configurant en formes de recerca i de posar a prova i experimentar amb les formes de recerca“, ha remarcat Navarro.

El tren a debat

Navarro ha escollit un projecte “inherent als materials i a la vida de les persones que habiten un territori“. La recerca que exposa a Garba parteix “d’una problem脿tica territorial“, la car猫ncia de transport p煤blic col路lectiu a les Terres de l’Ebre, i com funcionen, per貌 sorgeix d’aquesta voluntat “de fixar-se en processos o projectes art铆stics” que utilitzen els trens i autobusos com a forma de creaci贸 o de protesta. “Era important per a mi que hi hagu茅s un pont entre q眉estions m茅s candents al territori, que s贸n molt palpables per als que vivim aqu铆 o tenint familiars aqu铆, i altres q眉estions que s’allunyen del Delta de l’Ebre“, ha explicat.

A m茅s dels tallers amb les escoles d’Art Esardi d’Amposta i l’Escola d’Art de Tortosa, les tres intervencions de Garba que s’han mostrat a Baladre formaran part d’una iniciativa expositiva al mes de setembre. El projecte es dividir脿 en trobades trimestrals durant dos anys.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 40 = 48

脷ltimes not铆cies