HomePolíticaAubanell: “Esquerra protegim el català als Països Catalans i impulsem la seva...

Aubanell: “Esquerra protegim el català als Països Catalans i impulsem la seva oficialitat a Europa”

Acompanyat del president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Albert Salvadó i de l’alcaldessa de la Sénia, Victòria Almuni; el candidat gandesà a les eleccions europees per Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Aubanell, ha manifestat que “volem aconseguir l’oficialitat del català a Europa, la catorzena llengua més parlada a Europa, per posar fi a la situació de subordinació lingüística que vivim els catalanoparlants”.

Aubanell ha denunciat que “si fins ara el català no ha estat llengua oficial a la Unió Europa és perquè els governs espanyols del PP i del PSOE mai havien demanat que ho fos, i sempre havien bloquejat les reivindicacions fetes des dels Països Catalans”. Tanmateix, aquesta legislatura s’han fet dos passos importants fruit de la negociació d’Esquerra Republicana amb el PSOE: Primer, al setembre de 2022 es va aconseguir que el govern espanyol demanés al Parlament Europeu poder utilitzar el català, el basc i el gallec als plens del Parlament; i, després, aprofitant la presidència de torn espanyola del Consell Europeu, que sol·licités l’oficialitat dins la Unió Europea. Tràmit que encara no s’ha resolt.

El candidat ebrenc ha criticat que la dreta i l’extrema dreta espanyola hagin instrumentalitzat el Parlament Europeu per fer campanya en contra de l’oficialitat del català. “Esquerra Republicana continuarem instant el govern espanyol i les institucions europees perquè el català sigui llengua oficial i de treball a Europa” ha dit.

Ara Repúbliques demanarà que es faciliti que qualsevol ciutadà europeu pugui adreçar-se en català i occità a les institucions europees; que s’incloguin a més, als programes europeus d’aprenentatge i difusió de llengües, i que es promogui el respecte de les empreses als drets lingüístics dels consumidors.

També es continuarà treballant perquè s’afavoreixi la inclusió del català i l’occità en programes que promouen la creació en el sector artístic i cultural; i es fomenti la concessió d’ajuts econòmics i la creació de continguts en català i occità.

Un altre àmbit d’atenció serà reclamar la creació d’un Fons per a noves tecnologies; i per la producció cinematogràfica i audiovisual, especialment pels que poden afavorir la diversitat lingüística. També que es blindi la quota de pantalla europea en el sector cinematogràfic i audiovisual en llengües com la catalana i occitana, així com els mecanismes que garanteixen els ajuts en aquestes llengües.

Aubanell ha fet una crida a “votar en defensa del català a Europa, i la millor garantia per a fer-ho, som Ara Repúbliques – Esquerra Republicana”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies