HomeEntrevistes“El PSC té més cohesió que mai i una salut de ferro...

“El PSC té més cohesió que mai i una salut de ferro a les Terres de l’Ebre”

Pregunta: No va tenir rival en el procés de primàries i després de tres anys, continuarà com a primer secretari del partit a les Terres de l’Ebre. Com ho interpreta?

Resposta: Interpreto que tenim una gran cohesió interna, perquè jo no he fet cap esforç proactiu. Ha sigut el cinquè Congrés de la federació i crec que ha estat el que ha assolit més nivell de cohesió. Tots som conscients de tots dels reptes de futur, que passen pel govern a Madrid i les properes eleccions al Parlament de Catalunya, després d’una dècada de desinversió a les Terres de l’Ebre que només es pot capgirar si tornem a governar.

P: Dona per superada la crisi ideològica interna paral·lela al procés independentista?

R: Han sigut tres anys en què hem estat presents a tots els municipis on se’ns ha demanat. Tres anys difícils. Però ara el partit té una salut de ferro i està preparat per a treballar per a recuperar espai als municipis on hem perdut presència.

P: Van marxar del partit les veus més sobiranistes i amb això ja n’hi ha hagut prou?

R: La nostra aposta sempre ha sigut un Estat federal i això no ha canviat, i a més a més hem vist que el procés se sustentava en una majoria que no existia. Hi ha més gent que aposta per fórmules no trencadores que a l’inrevés, i això ho diuen totes les enquestes. Hem de buscar una sortida per a la gran majoria i això no passa per fer un referèndum per a trencar. Hem vist amb el Brexit que això no és una solució.

P: La crisi ideològica es va superposar a una crisi territorial a la Terra Alta. Quina presència hi conserva el partit ara?

R: La Terra Alta té un representant a l’executiva, que és Ferran Roche, de Gandesa, que ocupa la secretaria de Salut; tenim grups de militants al Pinell o a Corbera i tenim el vincle electoral amb la llista d’UPTA a Batea. Som un partit municipalista i volem créixer, a la Terra Alta i arreu, no només com a partit sinó amb llistes independents. Hi ha fórmules de col·laboració que no han de passar per força per la militància.

P: Amb vostè a la primera secretaria i Joan Castor a la presidència, es consolida un grup de lideratge. S’entén que és una opció molt continuista?

R: Bé, acabem de crear una Oficina Parlamentària que pretén reprendre el pols a la societat ebrenca, a través de Joan Castor com a diputat provincial i de mi mateix com a senador. Estem començant a tenir reunions amb els diferents sectors per a engegar un procés, que va començar amb el V Congrés, per a redactar un Pla estratègic per a les Terres de l’Ebre. Este procés pot arribar a durar un any i inclourà tant debats amb la societat civil per a marcar les línies de futur que necessita el territori com solucions d’urgència acordades amb les institucions.

P: Quines són estes solucions?

R: El que ja hem estat plantejant a nivell de serveis ferroviaris, infraestructures, mesures en favor del delta de l’Ebre…Per exemple, cal que la Generalitat bonifique les sis freqüències de Talgo a l’Aldea. I hem d’aprendre d’errors com la Taula de Mobilitat.

P: I les línies de futur? El partit està incidint molt en la transició energètica.

R: Hi ha noves opcions com la tecnologia d’hidrogen, l’energia termosolar i altres….com perquè el dia que tanquen les centrals nuclears, estos complexos es reconvertisquen en nous pols energètics. Necessitem una agenda verda. Com necessitem una agenda blava, de política marítima integrada que tinga en compte la pesca, el turisme, les renovables….Som un territori que necessita aprofitar totes les oportunitats.

P: Amb el procés independentista, el PSC va quedar en una situació complicada que li va fer perdre els governs de dos consells comarcals i d’alguns municipis. El pacte amb Junts a Tortosa ha despenalitzat ja l’entesa entre socialistes i independentistes?

R: Trenca la barrera, evidentment. Natros governem amb Junts a Tortosa i amb ERC al Copate, i sempre hem defensat que era un error prioritzar decisions que es prenen a nivell nacional i que no tenen res a veure amb les Terres de l’Ebre. Natros ens implicarem en la governabilitat del territori, però sempre que hi haja garanties de tirar endavant els projectes.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies