El rei dels condons

La història del preservatiu comença amb l’ús de budells d’animals greixats. El condó més antic del que es té constància va ser trobat a la tomba del faraó egipci, mort al 18 anys, Tutankamon. Aquesta peça arqueològica-sexual odria tindre més de 3.500 anys d’antiguitat. No és creïble la llegenda – no té cap fonament científic, malgrat el nom- que el condó “l’inventés” un tal Lord Condom (segle XVII, suposat metge del fornicador rei anglès Carles II d’Anglaterra). Tot i així, les històries versemblants i inversemblants del preservatiu donen per a un tractat popular-científic d‘alguns volums.

No obstant això, no va ser fins a la meitat del segle XIX que se’n va popularitzar el seu ús. Gràcies a la invenció de la vulcanització del cautxú es va poder fabricar làtex de manera massificada i així reduir-ne el preu de tant preuat anticonceptiu.

El preservatiu va tornar a viure una època daurada amb l’aparició del VIH i la SIDA dels anys 80, del passat segle XX. Des de llavors se’l considera com una de les millors eines en la batalla contra aquesta malaltia i altres de transmissió sexual (sífilis, gonorrea, clamídia, etc.).

Anem a la rabiosa actualitat. Parlem del “rei dels condons”. És un tailandès que respon al nom de MECHAI VIRAVAIDYA (entre altres professions/ocupacions, polític retirat i activista.) Em quedo en aquest context amb una frase seva: “la gent accepta millor una afirmació (teoria, raonament, inclús discussió) si es fa amb humor”.

Nascut a Bangkok, ara fa 83 anys, MECHAI, aquest metge i economista inquiet, va viatjar per pobles i viles tailandeses i va viure in situ la pobresa infantil. Des del seu racó espiritual (Bar “Capità Condò” a Bangkok) ha tingut moltes iniciatives encaminades a la planificació familiar. El seu objectiu principal va ser fer del preservatiu un article quotidià, de la mateixa manera que en el seu entorn és menjava arròs per sobreviure. En aquest intent per treure l’estigma del preservatiu, i fer-lo socialment acceptable, MECHAI va apostar per fer campanyes impregnades d’humor que creaven associacions positives i feien riure la gent, com certàmens que tenien al làtex com a estrella principal com, per exemple, concursos com “Miss Condó” o “Qui el pot inflar més fins esclatar”.

Gràcies a les seves idees estratègiques, la població tailandesa -des de temps ancestrals molt prolífica- ha passat d’una taxa de creixement del 3 % a gairebé el 0,2 %. El nombre mitjà de fills per família ha passat de cinc a menys de dos. Segons el Banc Mundial, l’estratègia pro-condó de MECHAI és un dels programes més efectius del món de planificació familiar. També segons les Nacions Unides, gràcies a les divulgacions positives dels condons de MECHAI, entre 1991 i 2012, es va ajudar a salvar 7,7 milions de vides al món i es va reduir fins al 90 % les infeccions de transmissió sexual al país asiàtic.

Poca broma amb els condons! I menys amb l’il·lustre i il·lustrat, amb majúscules, MECHAI VIRAVAIDYA: el rei del condó (ningú li pot discutir el títol). Com diu part de la lletra de la cançó “La revolució sexual” del grup La Casa Azul, “Va a suceder, el verano del amor. Sé que va a suceder, la revolución sexual…”

Salut i ciència!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 79 = 80

Últimes notícies