HomeUrbanismeLa restauració de la muralla del Rastre de Tortosa recuperarà el pas...

La restauració de la muralla del Rastre de Tortosa recuperarà el pas de ronda medieval

Les obres de restauració de la muralla del Rastre, a Tortosa, que es van iniciar a finals d’octubre, permetran recuperar el pas de ronda medieval i el trànsit dels vianants pel seu pas original connectant tres barris de la ciutat.

L’actuació s’inscriu en el marc del programa Temps de Gòtic, el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació La Caixa; i, en este cas concret, amb l’Ajuntament de Tortosa, titular del monument. L’actuació de restauració de la muralla del Rastre, segons el projecte redactat pels arquitectes Antoni López Daufí i Carlos Vergés Alonso, compta amb una inversió per part de l’entitat de 510.000 euros i tindrà una durada prevista de 6 mesos.

L’objectiu és recuperar i preservar un tram de la mu- ralla medieval i del pas de ronda. L’actuació recuperarà el trànsit de vianants pel seu pas original: s’hi accedirà des de la plaça Mossèn Sol a través d’una escala de nova construcció annexa a la muralla.

Actualment, a la cota superior de la muralla només s’hi pot accedir des del seu extrem superior ubicat al turó del Sitjar i és transitable fins a arribar a l’extrem de la torre pentagonal, on el pas es troba barrat per una tanca d’obra.

El projecte redactat preveu les actuacions següents: addició d’una nova escala d’accés al pas de ronda, restitució dels merlets originals al tram superior i inferior de la muralla, construcció d’una coberta a la torre pentagonal, neteja de paraments i alliberament d’excrescències i consolidacions, reintegracions i integracions cromàtiques dels paraments.

Suposarà la recuperació d’un tram de l’important conjunt emmurallat de Tortosa i donarà un nou impuls a la recuperació urbanística feta durant els darrers anys al nucli antic de la ciutat. El nou pas suposarà un nou punt d’observació de la ciutat, amb unes perspectives inèdites i amb el castell de la Suda en primer pla.

Esta actuació connectarà tres barris de la ciutat -el Rastre, Santa Clara i la Simpàtica-, fet que suposarà una considerable millora de l’accessibilitat en esta zona. A la vegada, l’Ajuntament completarà l’actuació a la muralla amb un mirador a la part alta de Santa Clara, des d’on es podrà tenir una visió més àmplia d’esta part del barri antic.

LA MURALLA DEL RASTRE

El creixement urbà de Tortosa respecte de la ciutat murallada antiga i islàmica va ser integrat per una fortificació més extensa en aplicar les disposicions reials preses per a la defensa del país durant la guerra de la Corona catalanoaragonesa, amb el regne de Castella entre 1356 i 1375.

El tram que puja cap al turó del Sitjar des del barranc del Rastre i la plaça de mossèn Sol pertany al nou recin- te construït a partir de 1365. Es tracta d’una potent obra de pedra i calç amb una torre en forma de proa. Esta muralla va convertir-se en defensa interior en construir-s’hi línies més avançades de fortificació en els segles XVII-XVIII.

Perdut l’ús militar i ben entrat el segle XIX, el sector baix es va enderrocar per a urbanitzar la plaça de mossèn Sol. Una actuació posterior, feta per l’Ajuntament de Tortosa al 2015, va posar al descobert la base del tram de muralla que discorre al llarg de la plaça. Així doncs, la muralla del Rastre no ha sofert cap canvi d’ús rellevant al llarg de la seua història. La torre poligonal, si bé presenta algunes esquerdes longitudinals en els seus flancs nord-est i sud-est, ha mantingut la totalitat de la seua alçada. S’accedix al seu nivell superior a través del pas de ronda, mitjançant un petit portal.

El programa Temps de Gòtic té com a objectiu posar en relleu, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració i, finançat per la Fundació La Caixa, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

64 + = 70

Últimes notícies