El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Promotora dels aliments catalans, Prodeca, van presentar ahir matí a la seu central els resultats de les dades d’exportacions agroalimentàries catalanes 2024.
El sector agroalimentari català ha registrat un nou màxim històric en comerç internacional assolint els 15.727 milions d’euros el 2024 i un increment del 2,61% en valor respecte a l’any anterior. Aquest creixement consolida Catalunya com un actor clau en els mercats internacionals, destacant la seva capacitat per competir amb èxit en un context global cada vegada més exigent.
Els resultats posen de manifest l’aposta per l’estratègia de les empreses catalanes basada en la valorització del producte per davant del volum. En els darrers 10 anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 90% en valor i un 16% en volum, demostrant una millora de la competitivitat i capacitat d’adaptació del sector a les noves demandes dels consumidors internacionals.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha destacat durant la roda de premsa que “el sector agroalimentari continua sent un dels pilars fonamentals de l’economia catalana i, actualment, un terç del volum de negoci del sector agroalimentari es genera a través de les exportacions, fet que subratlla la seva importància estratègica per a l’economia del país.”
A més, les vendes d’aliments catalans a l’exterior han reforçat la competitivitat global de l’economia catalana, consolidant-se com un dels motors de creixement internacional. Les exportacions agroalimentàries de Catalunya creixen tres punts per sobre de la mitjana del conjunt de les exportacions catalanes, contribuint de manera decisiva a consolidar-se com el primer sector econòmic del territori.
D’aquesta manera, Catalunya consolida el seu pes en el comerç exterior espanyol. Les exportacions agroalimentàries catalanes representen gairebé un de cada quatre euros (21,19%) de les exportacions del conjunt de l’Estat.
D’altra banda, l’agroalimentari es manté com a tercer sector econòmic exportador per darrera de les semi factures i els béns d’equip amb qui retalla distància situant-se a només 108 milions d’euros de diferència. Així mateix, un de cada set euros exportats per Catalunya provenen de l’agroalimentari català (15,71%).
Pel que fa al superàvit comercial, Catalunya el manté amb una taxa de cobertura del 105% el 2024. Aquest indicador evidencia la solidesa del sector, la seva capacitat per generar valor afegit i la creixent competitivitat de les empreses catalanes a escala internacional.
Rècord d’empreses exportadores regulars
L’any 2024, s’ha assolit un nou rècord en el nombre d’empreses exportadores regulars, arribant a un total de 3.193 empreses, el que representa un increment de 198 empreses respecte a l’any anterior (+6,6% en comparació amb el 2023).
D’aquestes empreses, més del 80% són PIMEs, les quals contribueixen amb un 11% del total de les exportacions catalanes. A més, Catalunya continua sent un motor clau en aquest àmbit, ja que una de cada quatre empreses exportadores agroalimentàries del conjunt de l’Estat són catalanes (27,5%).
En paraules de la directora gerent de Prodeca, Dèlia Perpiñà, “aquest augment en el nombre d’empreses exportadores no només reflecteix una major capacitat exportadora, sinó també un creixement continuat de les empreses regulars. Aquestes han trobat en l’exportació una via d’impuls per al seu creixement, resiliència, dinamisme i competitivitat”.
Les exportacions agroalimentàries per subsectors
El sector fine food es situa com el primer sector exportador en valor, representant més del 33% del total exportat. Aquest creixement es deu a l’increment de la demanda internacional de productes d’alta qualitat com dolços, cacau, cafè, infusions, snacks i plats preparats. El sector ha tingut molt bona evolució a tots els mercats, especialment a mercats europeus (+10,85%), els asiàtics (+11,35%) i el nord-americà (+9,32%). Només ha decrescut lleugerament a Orient Mitjà i Oceania. Aquestes dades confirmen la consolidació de Catalunya com a proveïdor de productes gurmet.
El sector carni, tot i continuar sent el primer sector en volum, ha registrat un ajust del-4,83% en valor. La reducció de les vendes de porcí a la Xina (-26,18%) ha tingut un impacte notable, mentre que la carn de boví ha experimentat un fort increment (+32,17%), gràcies a la recuperació del mercat algerià on el 2024 ha venut 49,46 milions d’euros, i l’augment de la demanda en mercats europeus com Portugal (+15,80%) i Itàlia (+6,79%).
Els olis vegetals han experimentat un creixement superior al 13% en valor, destacant l’augment de les exportacions d’oli d’oliva als Estats Units (+104,19%), Itàlia (+60,42%) i Japó (+40%). Aquestes dades reflecteixen una clara tendència cap a la valorització del producte, impulsada per la demanda de mercats amb preferència per olis de qualitat.
El sector de la fruita i horta ha mantingut un bon comportament, amb un augment del 3,6% en valor i un 5,76% en volum. L’exportació de fruita ha trobat un creixement especialment destacat a Portugal (+40,06%) i al Regne Unit (+18,63%), mentre que s’ha registrat una disminució en mercats com Itàlia (-12,64%).
El sector del vi i escumosos ha experimentat una lleugera reducció del -0,35% en valor, però ha aconseguit revaloritzar el producte gràcies a un increment del preu mitjà per litre del 10,96%. Destaca el creixement en mercats com Estats Units (+10,44%) i Canadà (+7,36%), mentre que hi ha hagut una contracció en les vendes a Alemanya (-36,51%) i Suïssa (-17,82%).
Els escumosos es consoliden com a motor del sector del vi amb el 62,38%, del valor i 63,31% del volum del sector. Ha tingut un creixement del 2,56% en valor combinat amb una reducció del volum del -8,52%. El preu mitjà dels escumosos catalans creix més d’un punt per sobre de la mitjana del sector del vi i escumosos en conjunt (+12,12%).
El Cava, per la seva banda, representa més del 83% dels escumosos (tant en valor com en volum) amb més del 52% del valor i volum exportat. Decreix un discret -0,43% en valor acompanyat d’un -13,91% del volum. Aquestes dades donen com a resultat un increment del rati considerable (+15,67%). Entre els països que compren els caves catalans destaquen els creixements a Països Baixos (+47,12%), Suècia (+13,62%), Japó (13,57%), Regne Unit (+10,48%) i Estats Units (+8,10%). Decreix significativament a Alemanya (-56,32%).
Pel que fa al vi tranquil representa un 35,73% del valor total i decreix un -14,52% en volum i un -5,72% en valor. Els principals mercats receptors amb millor evolució són Estats Units (+6,18%), Canadà (+4,40%) i Països Baixos (+15,64%). D’altra banda, hi ha davallades a Alemanya (-31,63%), Suïssa (-23,55%) i Japó (-9,98%).
El sector dels cereals i molineria ha registrat un descens tant en volum (-11,32%) com en valor (-1,09%), degut a una menor demanda global i a una competència creixent en aquest segment.
El peix i marisc ha registrat una reducció del -6,03% en valor, tot i un augment del 2,72% en volum. Les exportacions han augmentat a mercats com Portugal (+19,22%) i Estats Units (+22,50%), mentre que s’ha produït un descens significatiu a Itàlia (-24,73%) i França (-11,92%).
Aposta per mercats estables
Catalunya exporta productes agroalimentaris a 200 països, destacant un creixement important al mercat europeu, que s’ha consolidat com una de les destinacions preferides per les exportacions catalanes.
Aquesta tendència es va iniciar el 2023 amb l’augment del pes de les exportacions a la Unió Europea, que actualment representen el 63,66% del total, un increment significatiu respecte al 55,85% de l’any 2022. D’aquesta manera, el sector agroalimentari català ha apostat per incrementar la seva presència en mercats més estables i propers, com els europeus adaptant-se als canvis socioeconòmics i geopolítics.
Fora del mercat europeu, destaquen els creixements a Amèrica del Nord (+22%), Amèrica Llatina (+7,41%) i l’Europa extracomunitària (+10,42%), fet que posa de manifest la capacitat del sector per expandir-se a nous territoris estratègics.