HomeSocietatEl SEM va fer més de 2.500 atencions per aturades cardiorespiratòries durant...

El SEM va fer més de 2.500 atencions per aturades cardiorespiratòries durant l’any passat

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va fer 2.557 atencions per aturades cardiorespiratòries durant l’any passat, segons ha informat el Departament de Salut en el marc del Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar. Es va poder recuperar el 25,4% dels afectats, 3 punts per sobre de la mitjana estatal, del 22%. Des de Salut subratllen que aquest tipus d’emergència mèdica requereix d’una atenció “urgent” i consideren “clau” l’actuació dels testimonis fins a l’arribada dels equips sanitaris. En aquest sentit afirmen que l’inici immediat de la maniobra pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure.

Francesc Carmona, metge del SEM i integrant de l’European Resuscitation Council, explica que aquesta maniobra consisteix en la pràctica de compressions toràciques i destaca la importància que “qualsevol persona” les faci “sense por“, perquè la supervivència de l’afectat per una aturada cardíaca “cau un 10% cada minut que ningú fa res“.

L’any 2019, el 72% de les alertes rebudes al SEM per aturades cardiorespiratòries van ser presenciades per testimonis, però només en un 29% dels casos es van fer maniobres de reanimació prèvies a l’arribada dels professionals sanitaris.

A banda de les compressions toràciques, un dels elements clau en les maniobres de reanimació és l’ús del Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), un aparell que fa una descàrrega elèctrica controlada per restaurar el ritme cardíac. Arreu de Catalunya n’hi ha 731, connectats a la Central de Coordinació Sanitària del SEM. Quan s’utilitza un d’aquests aparells s’envia un missatge automàticament a la central, que activa immediatament una ambulància.

D’altra banda, un dels “grans avenços” que ha fet el SEM en els darrers anys, segons indica Salut, és la incorporació d’un compressor toràcic mecànic en totes les unitats de Suport Vital Avançat, que permet fer compressions “eficaces i contínues” i “alliberar” l’esforç dels professionals sobre el pacient per administrar-li, amb més facilitat, els medicaments que requereixi. Alhora, fa viable fer reanimació cardiopulmonar mentre es trasllada el pacient a l’hospital.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

89 + = 95

Últimes notícies